Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Informaation kulun kuntoutus

Toimintaterapian koulutuksessa on opetettu, että ihmisellä pitää olla valmius liikuttaa kättään, jotta hänellä on taito tarttua ja kyky toimia eli juoda kahvia kupista. Mutta entä jos kuntoutujalla ei ole valmiutta liikuttaa kättään? Voidaanko silti hypätä sen yli taitoon ja toimintaan tehdä asia eri tavalla? Tällä hetkellä ajattelen, että hyppään valmiuden yli, vain jos on pakko. Mieluummin peruuttaisin valmiuden takana oleviin asioihin ja niiden kuntouttamiseen. Valmiuden taustatekijöiksi itse määrittelisin kaiken aistivaraisen ja refleksipohjaisen toiminnan sekä kaiken sen tiedostamattoman, miksi me toimimme ja liikumme ajattelematta. Siis kaiken sen informaation, mitä sisällämme kulkee tiedostamattamme.  

Oletko ajatellut, että meidän raajojen sisällä ja raajojen välillä kulkee koko ajan tietoa hurjalla vauhdilla? Aivot jatkuvasti selvittävät onko uhkaa kaatua tai miten pitää reagoida muulla osalla kehoa, kun käsi tai jopa sormi heilahtaa. Kaikkea meidän toimintaamme siis skannataan ja ennakoidaan lakkaamatta. Tämä on myös edellytys sille, että voimme käyttää kehoamme automaattisesti ja optimaalisesti.  

Keho on siis ihan mieletön informaatioradasto. Kun aivoissa tapahtuu vaurio, niin tämähän muuttaa aivoista lähtevää tietoa kehon halvaantuneille osille, mutta voisimmeko hyödyntää raajoista aivoille päin nousevaa informaatiota kuntoutuksessa? Jotta aivot saisivat todella paljon halvaantuneesta raajasta tietoa. Voisiko tämä houkuttaa aivojen plastisuutta? Toki taito- ja toimintatason harjoituksissa myös tulee informaatiota aivoille, mutta itse haluaisin palauttaa nimenomaan sen tiedostamattoman tiedonkulun raajojen ja aivojen välille.  

Miten tiedostamatonta voi kuntouttaa? Sillä, että halvaantuneen puolen raajat laitetaan vastuuseen siitä, mitä aivojen pitäisi oppia uudelleen. Esimerkiksi painopisteen hallintaa kehon halvaantuneella puolella ja etenkin niin, että kehon halvaantunut puoli huolehtii painopisteestä ja kehon terve puoli luo sille epätasapainoa, jolloin halvaantunut puoli harjoittelee tasapainoreaktiota (eli miten ylläpidän asentoa). Tällöin halvaantuneesta puolesta menee runsaasti informaatiota aivoille ja etenkin pikkuaivoille, jotka alituiseen piirtävät karttaa kehosta ja tekevät tilannekartoitusta ja ennakoivat mahdollisiin muutoksiin. Tällöin halvaantuneen raajan sisällä lisääntyy informaation kulku sekä se tulee mahdolliseksi raajojen välillä.  

Tässä yksi esimerkki informaation kulun kuntoutuksesta. Kuten kuvassa näkyy, avustaja huolehtii, että harjoitteen tekeminen on turvallista, vaikka halvaantuneella raajalla ei olisi vielä taitoa kannatella kehon painoa. Kun koko kehon paino on kehon halvaantuneen puolen raajojen varassa, niin aivoille tulee todellisella tykityksellä tietoa raajojen olemassaolosta ja tarpeesta, että lihasten olisi nyt toimittava, jotta tässä asennossa kestettäisiin. 

Tässä pieni pintaraapaisu aiheeseen informaation kulun kuntoutus. Tervetuloa meille kuntoutukseen kokemaan tätä kehollasi tai oppimaan Marin pitämiin koulutuksiin. 

Kirjoittaja:

Mari Tynkkynen

Toimintaterapeutti AMK
Työnohjaaja
Vasa Concept -kouluttaja
Neurologisen kuntoutuksen erityiskoulutus
040 748 5390

Voit ottaa meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai soittaa suoraan Marille.

.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu blogin aiheisiin:

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.