RENTOUTTAVAT OHJELMAT

10 minuutin rentouttava ohjelma

Ohjelma lievittää lihasjännityksiä, päänsärkyjä sekä lihassärkyä. Soveltuu hyvin keskellä päivää käytettäväksi virkistävän vaikutuksen vuoksi. Neurologisissa oireissa ohjelman avulla voidaan lievittää spastisuutta tehokkaasti. Ohjelman voi ottaa kaksi kertaa peräkkäinkin esimerkiksi päänsäryn lievittämiseen.

20 minuutin rentouttava ohjelma

Käytä ohjelmaa erityisesti selän alueen lihaskipujen ja lihasjännityksen lievitykseen. Voidaan käyttää myös rentouttavana koko kehon ohjelmana, joka lievittää stressiä ja edistää unenlaatua. Erityisen hyvä ohjelma niska-hartiajännitykseen ja alaselän kipuihin.

25 minuutin rentouttava ohjelma

Ohjelma sisältää erittäin rauhoittavia jaksoja. Käytä tätä ohjelmaa aloittaessasi laitteen käytön ja aina kun on unihäiriöitä, sillä ohjelma on suunniteltu erityisesti unihäiriöiden ja stressin oireiden lievitykseen. Voit käyttää myös lihasten rentouttamiseen.

39 minuutin rentouttava ohjelma

Ohjelma sisältää rauhoittavia/rentouttavia jaksoja sekä yhden hierovan jakson. Vaikutukset ovat samantyyppiset kuin 25 minuutin rentoutusohjelmalla, mutta aktivoi enemmän aineenvaihduntaa. Erittäin rentouttava ja soveltuu myös unihäiriöiden lievittämiseen sekä lihasten rentoutukseen.

AKTIVOIVAT OHJELMAT

12 minuutin aktivoiva ohjelma

Lyhyt rentoutus/hieronta vireystilan aktivoimiseen, aineenvaihdunnan buustiin, lihasjännityksen, päänsärkyyn ja kipujen lievitykseen. Sopii käytettäväksi aamulla tai päivällä aktivoivan akuutin vaikutuksen vuoksi. Olemme havainneet, että CFS-henkilöillä ohjelma auttaa vireystilaan ja unen laatuun. Ohjelma saattaa edistää unenlaatua myös terveillä henkilöillä.

24 minuutin aktivoiva ohjelma

Ohjelma on tarkoitettu koko kehon aktivointiin. Taajuudet ovat tässä ohjelmassa kaikkein korkeimmat, joten älä käytä sitä hoitojen alkuvaiheessa, jos on unihäiriöitä, kehollista stressiä tai ahdistusta, migreeniä, epilepsiaa tai muulla tavoin herkkyyttä värähtelystimulaatiolle. Sopii aktiiviliikkujalle lihasten lämmittelyyn ja esimerkiksi neurologiseen kuntoutukseen aktivoimaan lihasten toimintaa. Erittäin aktivoiva!

PALAUTTAVAT OHJELMAT

37 minuutin palauttava ohjelma

Ohjelma on tarkoitettu fyysisen ja psyykkisen palautumisen edistämiseen. Lisää voimakkaasti verenkiertoa ja nestekiertoa ja rentouttaa samalla lihaksia. Hyvä ohjelma mm. kivun ja turvotuksen sekä huonon verenkierron hoitoon. Ohjelma soveltuu erityisen hyvin fibromyalgiaan, turvotuksiin tai DOMS-oireisiin. Myös II-tyypin diabeetikot saattavat hyötyä ohjelmasta. Edistää myös unen laatua.

41 minuutin palauttava ohjelma

Käytä ohjelmaa palautumiseen ja unen laadun edistämiseen esimerkiksi urheilun jälkeen myöhempään illalla. Hyvä yhdistelmäohjelma myös unihäiriöiden, lihasjännityksen, päänsäryn, kipujen, turvotuksen ja huonon ääreisverenkierron hoitoon.

Ajan Neurosoniciin saat varattua joko soittamalla toimistoomme 050 4750560 tai suoraan nettiajanvarauksen kautta. Tervetuloa!

Jos haluat ostaa lahjakortin Neurosoniciin, voit tilata lahjakortin suoraan verkkokaupastamme.

.

Aloittelin 7 viikkoa sitten tiukemman treeniohjelman, jossa mukana on sekä voimaharjoittelua, että juoksua. Treenikertoja viikossa tulee yhteensä viisi ja lisäksi tähän sisältyy kehonhuoltoa, jotka tukevat näitä molempia liikuntamuotoja. Ennen juoksu- ja salitreeniä teen alkulämmittelyjä sekä tottakai loppujäähdyttelyt. Tiesin kuitenkin jo entuudestaan, että kehoni on hitaampi palautumaan rankemmasta liikunnasta, joten olin jo valmiiksi päättänyt ottaa palautumiseen avuksi Neurosonicissa käynnin.

Normaalisti tarvitsen voimatreenistä palautumiseen kolme päivää. Eniten lihakset ovat kipeimpänä toisena päivänä treenin jälkeen. Miten sitten toteuttaa yhtälö, jos treenejä on viisi viikossa ja palautumiseen tarvittaisiin jo se kolme? Uskaltaisinpa väittää, että tämä on varmasti tuttu kysymys monelle liikuntaa harrastavalle. Fyysiseen palautumiseen vaikuttaa toki moni asia; miten nukut, miten syöt, juotko vettä tarpeeksi, saatko tarvittavat vitamiinit, miten huollat kehoa, onko kehosi jatkuvassa stressitilassa, onko sinulla esim. aineenvaihduntaan vaikuttavia sairauksia jne. ja nämä ovatkin ehdottoman tärkeitä osa-alueita tarkasteltavaksi palautumisen kannalta. Mutta näiden lisäksi halusin kuitenkin testata Neurosonicia tukemaan palautumista varsinkin peräkkäisten treenipäivien välissä.

neurosonic ohjelmat
Neurosonic ohjelmia

Kokeilin Neurosonicia kuuden viikon ajan keskimäärin kolme kertaa viikossa. Hankalimmat palautumiskohdat itselle ovat olleet ne tilanteet, jolloin edellisenä päivänä on ollut salitreeni ja seuraavana päivänä olisi juoksutreeni edessä. Tässä kohtaa on hyvä huomioida se, että keho pitäisi samalla valmistaa tulevaan treeniin, mutta myöskin saada hiukan rentoutumaan edellisestä treenistä eli täyttä rentoutumissignaalia ei tässä kohdin olisi järkevintä antaa keholle. Neurosonicissa on kuitenkin se erinomainen puoli, että siinä on useampia eri ohjelmavaihtoehtoja.

Päädyimme yhdessä Terapiaperhosen työntekijän kanssa alkukartoituksessa siihen vaihtoehtoon, että näiden treenipäivien välissä otan lyhyemmällä ohjelmalla rentoutuksen ja varsinaisina kehonhuoltopäivinä sitten pidemmän palautumisohjelman. Alkuun ajatus itsellä kyllä rehellisesti oli, että no voiko noin lyhyt ohjelma sitten tehota. No nähtävästi voi! Lyhyt rentoutusohjelma toi sen hyödyn, että pahimmat kipualueet rauhoittuivat eli selkeästi tällä oli konkreettinen hyöty palautumisen nopeutumisessa ja näin ollen keho oli myös valmiimpi jo seuraavaan treeniin. Lepopäivien pidempi palautumisohjelma taas toi sen hyödyn, että fyysisesti olo tuntui käynnin jälkeen täysin rentoutuneelta, mutta ei kuitenkaan väsyneeltä. Pidempi palautumisohjelma tuki selkeästi myös enemmän syvää unta. Yhteenvetona voisinkin todeta, että jos sinulla on haasteita palautumisen kanssa, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan Neurosonicia. Alkukartoituksen kautta saat itsellesi räätälöidyn ohjelman ja sitä kautta parhaimman avun.

P.S. Muistathan, että jokainen on yksilö, joten jokaiselle ohjelmat toimivat eri tavalla. Toisinsanoen, tässä tekstissä mainitut ohjelmat, jotka ovat sopineet minulle parhaiten, eivät välttämättä sovi sinulle parhaiten. <3

Blogiteksti on asiakkaamme kynästä.

.

Olen harrastanut monenlaista liikuntaa nuoresta saakka. Joukkoon on mahtunut niin yleisurheilua, telinevoimistelua, juoksua, kuntosalia, ryhmäliikuntaa, pyöräilyä, potkunyrkkeilyä, ratsastusta, uintia ja joogaa. Alku- ja loppulämmittelyt sekä erilaiset palautumisen keinot ja niiden tärkeys on tullut tutuksi jokaisessa lajissa, mutta silti arjen kiireiden keskellä ja iän karttuessa palautumisen huomaa hidastuneen. Lihakset tuntuvat herkemmin kireiltä ja kipeytyvät pidemmäksi aikaa liikuntasuorituksen jälkeen. Olo voi olla nuutunut monta päivää tiukemman treenin jälkeen, ja vaikka haluaisi säännöllisesti käydä vaikkapa siellä kuntosalilla, niin yksinkertaisesti ei pysty, kun kroppa ei ehdi palautua samalla tavalla.

Toisaalta tänä päivänä myös arki on kiireisempää ja samalla kehon kortisolitasot saattavat nousta huomaamatta pyörimään korkeammille tasoille. Tämä tarkoittaa toisin sanoen sitä, että stressi jyllää koko ajan kropassa, jolla taas on valitettavan negatiivinen vaikutus yöuniin (ja moneen muuhunkin). Ja miten sitten käykään, kun yöunet ovat huonot ja pitäisi palautua arjesta sekä liikunnasta? Jos ei saakaan mieltä ja kehoa rauhoitettua, vaikka haluaisi? Noh, varsinkaan pidemmällä aikavälillä ei ihan hirveän hyvin.  Monesti olen löytänyt itseni siitä noidankehästä, että pikku hiljaa huono palautuminen vie kropan niin ylikierroksille, ettei saa enää ollenkaan unta. Ja tällä tarkoitan sitä, että useampi viikko menee ihan parin tunnin yöunilla ja välillä ihan samoilla silmillä 247. Silloin ei auta muu kuin keskeyttää kaikki liikunta ja ottaa aikalisä pelkästään sille, että saa unenlaadun korjattua.

Neurosonicissa on valittavissa erilaisia ohjelmia eri tarpeisiin.

Kuten jo todettu, niin unen saaminen ei siinä vaiheessa välttämättä ole niin helppoa, kun koko keho on stressihormoneja täynnä – eli mieli ei vain suostu rauhoittumaan, vaikka kokeilisi mitä. Oikeastaan ainoa, mikä tähän sekametelisoppaan on ollut selkeästi itselle avuksi, on ollut Neurosonic. Samainen laite auttaa uniongelmiin, stressiin ja palautumiseen. Pakottaa kehon rentoutumaan, koska sen matalataajuinen värähtely vaikuttaa suoraan autonomiseen hermostoon. Neurosonicin avulla olen saanut unenlaatua paremmaksi eli nukahtaminen on helpottunut ja unenlaatu muuttunut selkeästi syvemmäksi ja pidempikestoisemmaksi. Tähän riitti pelkästään 5 käyntikertaa ja aion ehdottomasti jatkaa Neurosonicissa käyntejä, jotta voisin välttyä noilta uniongelmilta mahdollisimman paljon jatkossakin (ennaltaehkäisy).

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ja siirtyä myös hiljalleen aktiivisen liikunnan pariin sekä samalla seurailla Neurosonicin vaikutusta varsinaiseen liikunnasta palautumiseen. Tästä lisää siis myöhemmin, joten pysythän kuulolla <3

Kirjoittaja:

Terapiaperhosen työntekijä

Neurosonic divaani löytyy Terapiaperhosen molemmista toimipisteistä. Aikoja Neurosoniciin voit varata suoraan nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla toimistoomme 050 475 0560.

Lahjakortit Neurosoniciin saat ostettua suoraan verkkokaupastamme.

.

Multippeliskleroosi eli ms-tauti on keskushermostoperäinen etenevä neurologinen sairaus. Oireet voivat olla hyvin moninaisia, esimerkiksi lihasheikkoudet, spastisuus, tasapainohäiriöt, kognitiiviset häiriöt. Sairauteen voi liittyä myös fatiikki eli voimakas uupumus.

Taudinkuva voi olla hyvin moninainen ja myös harjoitusohjeiden on oltava yksilöllisiä. Joistakin yleisohjeista voi kuitenkin olla hyötyä omatoimiseen harjoitteluun.

Sensoriikkaan eli tuntopalautteeseen liittyvät ongelmat voivat vaikeuttaa tasapainoa, joten harjoittelussa hermoston mahdollisimman monipuolinen hyödyntäminen on tärkeää. Ns. suljetun ketjun harjoitteet ovat tähän takoitukseen hyvin soveltuvia. Suljetun ketjun harjoitteissa varataan raajoihin mahdollisimman hyvän tuntopalautteen saamiseksi. Ne voivat olla esim. seisten tapahtuvia tasapainoharjoitteita (erilaiset kyykyt, askellukset, kurkotukset, tukipinnan pienentämiset tuomalla jalkoja lähemmäs toisiaan). Mikäli pystyasennossa harjoittelu on hankalaa, voi harjoitteita tehdä polviseisonnassa tai lattialla.

Tasapainon heikentyminen voi aiheuttaa ns. kompensatorisia liikkeitä eli esim. kävelyssä alaraajan eteenvienti tehdään vartalon avulla. Tällöin keskivartalon lihakset eivät välttämättä saa tehdä omaa työtään ja ne voivat heikentyä. Keskivartalon lihaskunnosta huolehtiminen kannattaa. Perinteisten vatsalihasharjoitteiden lisäksi kannattaa tehdä erilaisia asennonmuutoksia, esim. lattialla kyljille kääntymiset, vatsalleen menot, nelinkontin erilaiset vartalonhallintaharjoitteet. Polviseisonta on hyvä harjoitteluasento, josta voi tehdä yläraajaliikkeitä, kurkotuksia, vartalon kiertoja jne. Polvien alla voi pitää tyynyjä pehmusteina tai käyttää polvisuojia.

Lihaskuntoharjoittelusta on hyötyä tasapainon ja toimintakyvyn kannalta. Kuntosalin lisäksi lihaskunnosta voi huolehtia myös kotona ja välineinä voi käyttää käsipainoja, kuminauhoja jne. Myös kehonpainoharjoittelua voi hyödyntää, esim. erilaiset punnerrukset ja kyykyt. Kestävyysharjoittelusta on hyötyä fatiikin lievittämisessä. Kuntopyörällä ajo voi olla joillekin soveltuva harjoittelumuoto, joillekin kuntopyöräily on ollut mukavampi tehdä kuntopyörän takaa tuolilta istuen. Liian kuormittava harjoittelu yleensä pahentaa uupumisoireita ja sopivien harjoitusmäärien löytymisessä tarvitaan tarkkaa kehon kuuntelua. Aamupäivisin uupumisoireita on yleensä vähemmän ja aamut ovatkin parasta harjoitteluaikaa. Myös harjoittelutilan viileydestä on hyötyä.

Lihaskireyksien ja spastisuuden aiheuttaman jäykkyyden vuoksi säännöllinen ja mielellään päivittäinen venyttely on hyödyksi. Perinteisen venyttelyn lisäksi jotkut voivat hyötyä joogatyyppisistä harjoitteista, lisäksi vartalon kiertoliikkeet ovat usein hyväksi.

Kehon hyvinvoinnin kannalta on tärkeää myös aivojen hyvinvointi. Sosiaalisista suhteista kannattaa pitää kiinni ja kaikenlainen osallistuminen on hyväksi (kulttuuri jne.).

Fysioterapian rooli ms-taudin hoidossa riippuu oireiden vakavuusasteesta. Joskus fysioterapia voi olla vain satunnaista kotiharjoitteiden ohjaamista tai kontrollointia, joskus taas useammin tapahtuvaa säännöllistä harjoittelussa avustamista ja passiivisia hoitoja (venyttelyt, erilaiset manuaalisen terapian keinot). Neurosonic-hoidoista voi olla myös apua lihasten rentouttamiseen, palautumiseen ja nestekierron parantumiseen.

Kirjoittaja:

Terapiaperhosen fysioterapeutti

Ajan fysioterapiaan ja Neurosoniciin voit varata suoraan nettiajanvarauksemme kautta tai soittamalla toimistoomme 050 475 0560.

.

Se kipuaalto laittoi koko elämäni uusiksi siitä hetkestä alkaen. Se, fibromyalgia, kipu-uupumusoireyhtymä.

Itsellä fibromyalgia alkoi todella rankoilla oireilla ja romahdutti toimintakyvyn likipitäen sadasta nollaan. Kävely ei onnistunut, tavaroista otteen ottaminen ei onnistunut, unenlaatu oli todella heikkoa ja voimakas aivosumu hallitsi kivun lisäksi päivien kulkua. Koko kroppa tuntui kapinoivan jokaista liikettä vastaan, mitä ihmeellisimmin oirein. Aktiivinen elämä ja työura sai väistyä. Oireyhtymä todellakin. Lääkkeitä kokeiltiin useita, mutta oikeastaan mistään en saanut omalla kohdallani erityisempää vastetta. Liikuntaa suositeltiin, mutta sillä hetkellä enemmänkin suututti koko suositus, kun itse makasi sikiöasennossa kramppiensa kanssa.

Kun ei pystynyt liikkumaan, oli pakko ajatella. Suhtautua uuteen pelottavaan tilanteeseen ja muuttaa kiukku voimavaraksi. Oli pakko opetella kuuntelemaan kehon viestejä ja venyttää kärsivällisyyttään äärimmilleen, ja sen ylikin. Jossain vaiheessa, se pahin jakso sitten väistyi. Uskalsin kokeilla alkuun vähän kävelyä, josta alkoikin merkittävä kuntoutumisen eteneminen. Oli vaan uskallettava, kohdata itsensä kipujensa kanssa ja kompuroida askel askeleelta.

Omalla kohdallani loppu viimein liikunta ja ravitsemus on ollut se kaikkein merkittävin oireidenkirjon tasauttaja. Kivut ovat pääosin laantuneet sille tasolle, että niiden kanssa pystyy elämään suht normaalia elämää ja aivosumut eivät ole enää niin pahoja, poikkeuspäiviä lukuun ottamatta. Kuitenkin unenlaatu on ollut heikkoa pääosin koko ajan, johon olenkin etsinyt tietoa jatkuvasti mikä siihen voisi auttaa liikunnan ja ravinnonlaadun lisäksi. Asia alkoi korostumaan enemmän, kun pääsin vihdoin siirtymään työelämään takaisin ja heikko unenlaatu alkoi haittamaan työpäiviin keskittymistä.

Fibro tarkoittaa sidekudosta ja myalgia kipua lihaksissa”.
https://www.reumaliitto.fi/fi/reuma-aapinen/reumataudit/fibromyalgia

Törmäsin tukiryhmien keskusteluissa Neurosoniciin. Onnekseni tämä samainen laite löytyi työpaikaltani Terapiaperhosesta. Siitä oli muutama muukin fibromyalgiaa sairastava saanut apuja ja ajattelin, että noh, kokeillaan nyt sitten. Tuskin siitä ainakaan haittaa olisi. Siinä vaiheessa en vielä tiennyt täysin, että mistä oli kyse ja miten laaja-alaisesti kyseinen laite vaikuttaa kehoon sekä mieleenkin. Alkuun kokeilin rentouttavia ohjelmia ja yllätyksekseni huomasin, että nukuinkin pari seuraavaa yötä todella hyvin. Jonkun aikaa rentouttavia ohjelmia käytettyäni aloin huomaamaan, että paremman unenlaadun lisäksi myös kipujeni taso alkoi laskea yleisesti ja nestekierto toimi paljon paremmin, joka sekin oli jumittanut ajoittain täysin. Olisinpa hoksannut kokeilla tätä aiemmin!

Nyt poikkeustilanteen vallitessa on tullut erityisesti huomattua kehon ja mielen huoltamisen tärkeys. Etätyöskentelyn asennot ovat mitä ovat ja salille ei oikein voi mennä, joten paikat menevät jumiin ja jatkuva epävarmuuden tunne jo itsessään stressaa mieltä ja kehoa. Varsinkin tässä kohtaa Neurosonic on kyllä ollut itselle yksi pelastus. Kehon ja mielen saa pakotettua rauhoittumaan, sekä aineenvaihduntaa vähän potkittua liikkeelle.

Poikkeustilanne tai ei, niin päivät eivät todellakaan ole veljiä keskenään. Sen tietää jokainen kipupotilas. Tänään voin ja saan olla kiitollinen kuntoutumisestani ja siitä, että olen taas mukana työelämässä. Matka ei missään vaiheessa ole ollut kivutonta, mutta sanoisin, että kaiken sen kompuroinnin arvoista. Kiitos tästä päivästä <3

Kirjoittaja:

Terapiaperhosen työntekijä

Aikoja Neurosoniciin voit varata suoraan nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla toimistoomme 050 475 0560.

Lahjakortit Neurosoniciin saat ostettua suoraan verkkokaupastamme.

.

Julkinen terveydenhuolto on meillä Suomessa mahtava ja hieno asia. Meillä kaikilla on myös oikeus tulla kohdatuksi omana itsenämme kokonaisvaltaisesti terveydenhuollossa ja kuntoutuksessa –  ilman pelkoa syrjinnästä, ohitetuksi tulemisesta tai loukkaamisesta. Kenelläkään ei tulisi olla syytä peitellä jotain itsestään, kun puhutaan elämän perusasioista terveydenhuollossa.

Me ammattilaiset olemme tässä kokemuksessa tärkeässä asemassa. Työmme terveydenhuollon ammattilaisina on ennen kaikkea ihmisen kohtaamista ja auttamista – ikään, sukupuoleen, varallisuuteen, uskontoon tai muihin ihmisen elämään olennaisesti liittyviin asioihin katsomatta. Meidän ensisijainen ajatuksemme on halu auttaa. Ja auttamisen laatuun ei saisi vaikuttaa toisen ihmisen identiteettiin liittyvät asiat.

Jokaisella on oma oikeus päättää, mitä kertoo kuntoutuksen ammattilaiselle itsestään ja elämästään. Kuitenkin me haluamme kuntoutumisen prosessissa kohdata ihminen kaikkine puolineen, ja pyrimme auttamaan ihmistä varsinkin hänen ja ympäristön välisen vuorovaikutuksen parantumisessa. Ympäristön ja siinä toimivien verkostojen merkitys on korostunut kuntoutuksen paradigman muutoksessa koko ajan enemmän ja enemmän, ja painotamme, että verkostojen ja läheisien mukaan ottaminen kuntoutumisessakin on todella tärkeää. Tätä myös Terapiaperhosessa paljon korostamme.

Mutta entä jos ihminen kokee, että ei voi kertoa elämästään tai siihen kuuluvista läheisistä syrjinnän pelossa? Jos teemme oletuksia ihmisen seksuaalisesta suuntautumisesta ja/tai suhteiden muodosta jo alkuhaastattelussa, saattaa olla, että ihminen vetäytyy ja sulkee tiettyjä osa-alueita pois kertomastaan. Voisi kuitenkin olla, että niiden merkitys olisi huomattava ihmisen voimaantumisessa ja kuntoutumisessa. Jos ihminen kokee, että ammattilainen tekee oletuksia ja ennakkoasetelmia, voi olla, että kuntoutumisen tavoitteisiin tai vuorovaikutukseen sitoutuminen heikkenee eikä kuntoutuksen vaikuttavuus pääse toteutumaan. Asiakastyössämme Terapiaperhosessa on arvona luonteva, arvostava ja yksilöllinen kohtaaminen, jossa ei ole esimerkiksi hetero- ja/tai sukupuolioletuksia.

On huolestuttavaa, että Sinuiksi – tuki- ja neuvontapalvelun vuonna 2016 toteuttaman kyselyn vastaajista yhdeksän prosenttia kertoi vältelleensä sote-palvelujen käyttämistä negatiivisten oletusten takia. 12 prosenttia kertoi, että negatiiviset oletukset ovat saattaneet vaikuttaa päätökseen olla käyttämättä palveluita ja 32 prosenttia kertoi asian mietityttäneen. Kysely suunnattiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, ja vastaajia oli lähes tuhat.

Terapiaperhosen koko henkilökunta on sitoutunut palveluissaan ja toiminnassaan noudattamaan voimassaolevia yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeja. Meidän palveluihimme voit tulla aina sellaisena kuin olet, kokonaisena ja täydellisenä itsenäsi. Meidän palveluissamme taataan turvallisuus ja koskemattomuus riippumatta syntyperästä, iästä, uskonnosta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta. Meidän tiloissamme ei ole sallittua minkäänlainen kiusaaminen tai syrjintä. Mikäli kohtaat jotain tätä lupausta rikkovaa meidän palveluissamme, toivomme, että otat yhteyttä henna.kekkonen@terapiaperhonen.com ja kerrot tilanteesta.

Miten voit ammattilaisena lisätä sensitiivistä kohtaamista esimerkiksi kuntoutustyössä?

1. Pidä luonnollisena, että kaikissa ryhmissä on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Siksi on hyvä välttää oletuksia puheessasi ja käytetyissä materiaaleissa.

2. Arvosta jokaisen oikeutta itsemäärittelyyn: käytä sitä sanaa tai termiä, jota henkilö itsestään käyttää, ja tarkista myös, mitä se hänelle merkitsee, sillä sanojen sisällöt voivat merkitä eri ihmisille eri asioita.

3. Kysy, miten asiakas haluaa tulla kutsutuksi ja miten hän määrittelee itsensä. Kerro myös, että kysytte sitä kaikilta, koska ei ole hyvä jäädä oletusten   ja arvailujen varaan. Sano myös, että kysytte asiaa myös siksi, että   identiteetti ei välttämättä näy päällepäin, ja siksi, että jokainen on oman   itsensä paras asiantuntija ja osaa kertoa, miten toivoo tulevansa esimerkiksi puhutelluksi.

4. Huomaathan, että henkilöllä on oikeus itse valita, haluaako hän jakaa henkilökohtaisia asioitaan kanssasi.

5. Tarkista, ovatko esimerkiksi alkuhaastattelu- tai esitietolomakkeet kyllin väljiä ja olettamuksista vapaita seksuaalisen suuntautumisen, suhdestatuksen ja sukupuoli-identiteetin osalta.

6. Kysy myös, onko vielä jotain, mistä asiakas haluaisi keskustella.

7. Asetu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön asemaan ja tutki, miten työympäristössäsi ja työpaikan verkkosivuilla, esitteissä ja julisteissa moninaisuus otetaan huomioon.

8. Jos hämmennyksesi liittyy siihen, että aihepiiri tuntuu sinusta pelottavalta tai vastenmieliseltä, voit miettiä, miten nämä pelot tai vastenmielisyys ovat kehittyneet.  Ovatko ne peräisin joltakin auktoriteettihahmolta? Perustuvatko ne omiin kielteisiin kokemuksiisi? Mitä sinulle tapahtuisi, jos pelot ja vastenmielisyys katoaisivat?

9. Konsultoi asiantuntijoita. Ohjaa eteenpäin. Pyydä apua. Älä jätä asiakasta yksin.

Lähde ohjeille: http://www.pirkanmaanseta.fi/wp-content/uploads/2014/05/Sinuiksi_tuleminen_ulostulo-opas-2017.pdf

Kuvalähde: https://thl.fi/fi/web/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtaminen/osallisuuden-edistaminen/heikoimmassa-asemassa-olevien-osallisuus/hankkeet-ja-hanketuki/tyokalut/tasan-yhdessa/miksi-edistaa-tasa-arvoa-ja-yhdenvertaisuutta-

Kirjoittaja:

Henna Kekkonen

Toimintaterapeutti YAMK

Erityistason seksuaaliterapeutti NACS

050 344 7864

.
Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00