Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Seksivälineet ja lantionpohjan hyvinvointi

Seksin ja nautinnon välineistä ajatellaan useimmiten, että ne ovat vain seksuaalista mielihyvää varten. Lantionpohjan fysioterapiassa kuitenkin on myös tärkeä tunnistaa, jos välineillä voidaan saadaan lisämahdollisuuksia kuntoutukseen. Seksin ja nautinnon välineiden suosittelu on myös osa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämistä fysioterapiassakin. Seksivälineitä voidaan käyttää apuna muun muassa kireän lantionpohjan rentouttamisessa, lantionpohjan lihasten aktivoinnissa tai intiimialueen arpikudosten käsittelyssä.

Alla muutamia esimerkkejä, minkälaisiin asioihin voi seksivälineitä hyödyntää. Teemme yhteistyötä tiiviisti Amorin Oyn kanssa ja löydät tuotteista linkit suoraan myös tuotteisiin. Voit aina kysyä lisää tuotteista ja välineistä Amorin Oyn Susannalta tai Hennalta. 

Keskustelethan aina ensin oman lantionpohjan fysioterapiaan perehtyneen terapeutin kanssa vaivastasi, ja siihen liittyvästä hoidosta sekä kuntoutuksesta.

Lantionpohjan harjoituskuulat

Lantionpohjan harjoituskuulia on erilaisia; pieniä, isoja, tuplapalloilla, metallisia, silikonisia, kartion mallisia ja niin edelleen. Useimmiten kuulan sisällä on pienempi ja painavampi kuula, joka heilahtelee tai värähtelee liikkeen mukana. Joissain kuulissa on myös vibra eli värinätoiminto mukana. Kuulien värinä aktivoi lantionpohjan lihaksia.

Kuula tai kuulat laitetaan emättimeen niin, että kuula asettuu lantionpohjan päälle. Näin kuula pysyy emättimessä lantionpohjan supistuessa. Keilamaiset kuulat ”lepäävät” emättimen takaseinää vasten, jolloin kuula pysyy paremmin paikallaan.

Lantionpohjassa voi joskus esiintyä ylijännitystä, jolloin kuulien käyttö ei ole järkevää. Harjoituskuulien kanssa voi kuitenkin harjoitella lantionpohjan rentouttamista tekemällä maksimivoima – maksimirentoutus-harjoitusta, jonka tarkoituksena on löytää jännityksen ja rentouden ero, ja sitä kautta rentouttamaan lantionpohjaa. Kannattaa kuitenkin keskustella lantionpohjaan perehtyneen fysioterapeutin kanssa, jos epäilet toimintahäiriöitä lantionpohjassasi.

Vibraattorit

Vibraattori on useimmiten värisevä sauva, joita on hyvin eri kokoisia ja mallisia. Sen alkuperäinen tarkoitus on ollut klitoriksen kiihottaminen, mutta myös muiden kehon osien stimulointi. Vibraattoreista tunnetuin on sauvamainen, peniksen muotoa jäljittelevä, mutta vibroja on myös paljon erilaisia, jopa penikselliselle on omanlaisia vibraattoreja!

Vibroja voidaan käyttää myös lantionpohjan lihasten tunnistamiseen, rentouttamiseen ja kiputilojen hoitoon. Vibran ohjaaminen lihakseen voi auttaa lihassupistuksen tunnistamisessa sekä lihaksen rentouttamisessa. Kivun hoidossa vibralla voi olla tärkeä rooli kipupisteiden tai alueiden siedätyksessä. Kipualueita siedätetään usein painamalla kipupistettä kipua kohti, jolloin vibran värinä voi auttaa.

Dilataatiosauvat

Dilataatiosauvoja tai -puikkoja käytetään emättimen tai virtsaputken laajentamiseen sekä kivun siedätykseen. Dilatointi voi tulla kyseeseen erilaisten kiputilojen tai kudosten kuroumien/ahtaumien aiheuttamissa tiloissa (vulvodynia, vaginismi tai gynekologiset/urologiset syövät).

Dilatointia voi tehdä yksin tai yhdessä kumppanin kanssa liukuvoitella liukastettujen puikkojen/sauvojen tai sormien avulla. Dilataatiopuikkojen tai -sauvojen koko ja muoto tulee valita käyttötarpeen mukaan. Dilatoinnin ei tulisi aiheuttaa kipua.

Liukuvoiteet

Liukuvoidetta suositellaan käytettäväksi seksin aikana ja intimialuetta kosketettaessa. Sen tarkoituksena on tehdä seksistä miellyttävämpää ja turvallisempaa, lisätä tuntoherkkyyttä sekä nautintoa. Liukuvoiteen käyttäminen suojaa herkkiä limakalvoja. Liukuvoiteen käyttö onkin suositeltavaa etenkin silloin, jos limakalvot ovat kuivat. Limakalvojen kuivuus voi aiheuttaa kipua ja limakalvojen ärtymistä. Kuivuuden varsinaiseen hoitoon liukuvoide ei kuitenkaan sovellu.

Silikonipohjainen liukuvoide pysyy iholla ja limakalvoilla pitkään, eikä imeydy ihon läpi. Se on liukuvoiteista vähiten allergisoiva. Silikonipohjaisella liukuvoiteella on ominaisuus pehmittää arpikudosta, jota voikin käyttää esimerkiksi episiotomia-arven jälkihoitoon.

Vesiliukoinen liukuvoide soveltuu mainiosti esimerkiksi dilatointiin, silikonisten välineiden kanssa käytettäväksi (harjoituskuulat, sauvat) sekä väliaineeksi esimerkiksi lantionpohjan emätin/anaalielektrodiin.

Lasidildo

Dildoja tai sauvoja voidaan hyödyntää kuitenkin myös esimerkiksi lantionpohjan lihasten tunnistamisessa, lihasten rentouttamisessa sekä dilataatiossa. Lasinen tai metallinen dildo puolestaan sopii esimerkiksi kivun siedättämiseen tai hoitamiseen ominaisuuksiensa vuoksi. Lasinen ja metallinen dildo voidaan joko viilentää tai lämmittää, joka voi auttaa kivun hoidossa ja lantionpohjan rentouttamisessa. Materiaalissa ei ole myöskään kitkaa verrattuna esimerkiksi silikonisiin tuotteisiin. On kuitenkin suositeltavaa käyttää liukuvoidetta myös lasisen tai metallisen dildon kanssa.

Paineaaltostimulaattorit

Vibran sijaan stimulaatiota tarjoaa paineaalto sekä kevyt imu, joiden tarkoituksena on vilkastuttaa verenkiertoa sekä lisätä tuntoherkkyyttä. Paineaaltostimulaattorit sopivat mainiosti intiimialueen arpikudoskäsittelyyn; imun avulla kiristävä arpikudos saa venytystä ja liikettä, jolloin verenkierto paranee ja samalla arven liikkuvuus lisääntyy. Imuteho ei ole liian napakka, jonka vuoksi se sopii intiimialueiden arpien käsittelyyn. Usein voi kokea myös arkuutta koskea käsin arpeen, jolloin apuväline käsittelyyn voi tulla kyseeseen.

Kirjoittaja:

Terapiaperhosen fysioterapeutti

Äitiysfysioterapeuttimme Maisa on perehtynyt myös lantionpohjan kuntoutukseen ja voit varata ajan varaa.nettiajat.fi/3333 

Seksin ja nautinnon välineisiin suosittelemme tutustumaan www.amorin.fi

Suosittelemme myös verkkokaupastamme löytyviä Lantionpohja & keskivartalo kortteja.

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.