Shibari on japaninkielinen sana, joka tarkoittaa kaunista sitomista ja sillä on pitkät perinteet japanilaisessa kulttuurissa. Shibarille tyypillistä on esteettisyys ja asetelmallisuus. Köysiin ja sitomiseen liittyy paljon ennakkoluuloja ja asenteita, ja sitä yhdistetään usein alistamiseen ja BDSM-kulttuuriin.
Köydet voivat kuitenkin olla paljon muutakin. Sitomiseen ei tarvitse liittyä seksiä tai yhdyntää, vaan sitomisen sisällön määrittelet sinä itse. Sitomisessa on läsnä kehollisuus ja läsnäolo. Sitominen voi olla keino pysähtyä arjen kiireistä oman kehon äärelle. Jos sitomista tehdään kumppanin tai ystävän kanssa, siihen liittyy myös kontrollista irti päästäminen ja vapauden tunne. Joku muu päättää ja ohjaa tilannetta.
Sitomista voi tehdä yksin tai toisen kanssa. Itsesidonta voi olla tehokas omahoitomenetelmä hermoston rauhoittamiseksi ja rentoutumiseksi. Toisen kanssa tehtävä sidonta voi kehittää esimerkiksi parisuhteen tunneyhteyttä ja luottamusta.
KÖYDET RAUHOITTAVAT HERMOSTOA
Sympaattinen ja parasympaattinen hermosto ovat osa autonomista eli tahdosta riippumatonta hermostoa, ja siksi pelkkä tahto ei riitä aktivoimaan palautumista. Parasympaattisen hermoston tärkein hermo on vagushermo eli kymmenes aivohermo. Painopeitot ovat kasvattaneet suosiotaan parin viime vuoden aikana, ja ihmiset ihmettelevät, miksi painopeitteet ovat niin rauhoittavia. Painopeitonkin käyttö liittyy kehomme syväpainetuntoon, joka on kiinteä tuntoaistimus kehossamme. Koko kehoon kohdistettuna syväkosketuspainehoidolla on rauhoittava ja organisoiva vaikutus hermostoomme. Syvä kosketuspaine johtaa myös endorfiinitasojen nousuun ja vapauttaa ”onnellisuushormoneja” serotoniinia ja dopamiinia. Fysiologisella tasolla syväpainetuntemukset auttavat autonomista hermostoa tasapainottumaan niin, että se auttaa tunteiden säätelyssä. Lisääntynyt serotoniinin ja dopamiinin tuotanto toimii vastapainona kortisolin eli stressihormonin vaikutuksille.
Syväpainetta siis voidaan tuottaa myös köysien avulla.
Köydet toimivat myös hoitomuotona pitkittyneen kivun hoidossa tai levottomiin jalkoihin. Sitominen usein vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja voi helpottaa turvotusta raajoissa. Köydet voivat olla myös hoitava kehollinen harjoitus trauman hoidossa.
SHIBARIIN PÄÄSET TUTUSTUMAAN JUVALLA
Erityistason seksuaaliterapeuttimme Henna tarjoaa tutustumista Shibarin maailmaan. Hennan ohjeistuksella saat perustietoa köysistä, niiden turvallisesta käytöstä sekä opit sitomisen perusteita.
Henna ohjeistaa aiheeseen Juvalla ja hetkeen voit tulla yksin tai yhdessä ystävän/ystävien tai kumppanin kanssa.
Henna ohjaa vain alkeita, joten jos köydet ovat teille jo hyvin tuttuja ja olette sitoneet paljon, Henna ei ole välttämättä se oikea ihminen.
Suosittelemme lukemaan:
https://www.is.fi/menaiset/tyo-ja-raha/art-2000008369051.html
https://yle.fi/uutiset/3-10577156
https://reefrecovery.org/fi/syv%C3%A4paineterapian-perimm%C3%A4inen-opas/
Voit kirjoittaa myös nimimerkillä, jotta voimme julkaista palautteesi kotisivuillamme. Kiitos! <3
57200 Savonlinna
Puh. 050 475 0560
50100 Mikkeli
Puh. 050 475 0560
© Terapiaperhonen. Y-tunnus 2450832-7. Kaikki oikeudet pidätetään.
Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.
Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.