Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Allasterapia Mikkeli

Allasterapia on saatavilla Terapiaperhosen Mikkelin toimipisteeltä TAMMIKUUSTA 2025 ALKAEN!

Allasterapia toteutuu Mikkelin Rantakeitaassa.

Allasterapia voi toteutua palvelusetelillä tai itsemaksavana.

Allasterapia on fysioterapian erityismuoto, jossa hyödynnetään veden ominaisuuksia, kuten nostetta, vastusta ja lämpöä, erilaisten liikeharjoitusten toteuttamiseen. Se soveltuu monipuolisesti erilaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen, neurologisten sairauksien sekä leikkausten jälkeiseen kuntoutukseen. Vedessä harjoittelu mahdollistaa liikkeiden suorittamisen niveliä kuormittamatta ja tarjoaa tehokkaan ympäristön lihasvoiman, tasapainon ja liikkuvuuden kehittämiseen.
 
Allasterapiamme toteutuu Mikkelin toimipisteen kautta ja Mikkelin Rantakeitaassa. Voit tulla allasterapiaan palvelusetelillä, vakuutusyhtiön maksusitoumuksella tai itsemaksaen.
 

Allasterapiassa fysioterapia tapahtuu veden kannattamana ja vastustamana. Tavoitteet allasterapialle asetetaan jokaisen kanssa yksilöllisesti ja yhteistyössä. Vedessä on helppo harjoittaa tasapainoa, lihasvoimaa ja liikkuvuutta samoin kuin kestävyyttä. Vedellä on monia suotuisia vaikutuksia kehoon ja sen toimintaan.

Veden kannattelemana voit tehdä monia harjoitteita, jotka tavallisesti kuivaharjoittelussa ovat haasteellisia tai jopa mahdottomia. Juuri veden kannattelevuudesta johtuen vesiliikunta on erinomainen liikuntamuoto nivelvaivoista ja reumasta kärsiville sekä ylipainoisille henkilöille. Vesi keventää niveliin kohdistuvaa kuormitusta, mutta antaa samalla liikkeille vastusta. 

Veden lämpötila vaikuttaa kehon energiankulutukseen ja lihasten jäntevyyteen. Energian kulutus nousee jo pelkästään vedessä ollessa. Lämpimässä vedessä voit huomata lihasten rentoutuvan ja olon rauhoittuvan, tekee kenties mieli heittäytyä kellumaan lämpöisen veden kannateltavaksi. Viileämmässä vedessä tunnet kuinka lihakset jännittyvät ja alkavat jopa vapista yrittäessään pitää sinut lämpimänä – sen vuoksi haluat pysyä aktiivisena ja liikkeessä.  

 
allasterapia

Allasterapiassa on mahdollisuuksia harjoitella monia asioita

Veden paine tehostaa kehon aineenvaihduntaa, edistää painonhallintaa ja poistaa turvotuksena näkyvää ylimääräistä kudosnestettä kehosta. Tämän vuoksi sinua saattaa pissattaa heti harjoituksen jälkeen, vaikka olisit käynyt vessassa ennen altaaseen menoa. Paineen vaikutus tehostuu veden syvyyden lisääntyessä.

Veden painetta voidaan hyödyntää myös hengitysharjoituksissa, jolloin paine avustaa uloshengityksessä ja sisäänhengityksessä paine toimii vastuksena. Edellä mainittujen lisäksi paine tehostaa myös veren palautumista kohti sydäntä, jolloin sydämen työn kuorma pienenee ja se voi yhdellä sykäyksellä pumpata enemmän verta. Tästä syystä sydämen syke laskee. 

Myös liikkuvuusharjoitteluun vesi on hyvä vaihtoehto. Venytysliikkeissä vesi kannattaa kehoasi, jolloin voit keskittyä itse venytykseen, eikä energiaa kulu asennon ylläpitoon. Myös esimerkiksi vesijuoksussa voit harjoittaa lonkan liikelaajuutta rauhallisesti tunnustellen veden vastuksen tukiessa. 

Veden vastuksen kanssa harjoitellessa voit itse säädellä liikkeen kuormittavuutta. Tätä voidaan hyödyntää lihasvoimaharjoitteissa, jossa pelkästään raajoja ja niiden asentoa muuttamalla saadaan vaihtelevuutta kuormittavuuteen. Suoralla yläraajalla ja leveällä kämmenen ja sormien asennolla, nopeaan tahtiin on raskaampaa tehdä harjoitetta kuin lähellä vartaloa olevalla ja suppukämmenillä. Vaihtelua ja lisävastusta harjoitteluun saadaan erilaisilla välineillä. Hymynaamat ovat oivallisia yläraajojen harjoitteisiin, nilkkoihin kiinnitetyt vastukset lisäävät alaraajojen lihastyötä ja “lötköpötköillä” saadaan haastetta keskivartalolle ja esim. tasapainon horjuttamiseen. 

Kestävyyttä harjoitellessa vesijuoksu ja -jumppa on koettu tehokkaaksi liikuntamuodoksi, koska siinä koko vartalo sekä raajat tekevät työtä. Mitä rivakammin liikut, sen enemmän vesi vastustaa ja päinvastoin, mitä hitaampia liikkeitä teet, sen vähemmän tunnet veden vastusta liikkeissä – oivallinen intervallitreeni siis. On hyvä huomioida, että veden lämpötilan ollessa 20-35 °C, on syke tutkimuksien mukaan 8-16 iskua matalampi vedessä kuin vastaavassa rasituksessa maalla. Esimerkiksi beta-salpaajia käyttävän on hyvä huomioida tämä harjoittelun aikana. Verenpaine voi myös laskea, varsinkin lämpimässä vedessä.  

Olo allasterapian jälkeen

Heti altaasta noustessa olo voi olla voimaton. Veden noste ja kannatus tuovat altaassa voimaa tekemiseen ja saatat innostua tekemään liikkeitä reippaastikin. Veden kannatuksen loppuessa vartalon kannattelu voi hetken tuntua raskaalta. Tämä tuntemus menee kyllä ohi hetkessä. Tämä on kuitenkin hyvä muistaa allasterapian aikana, että sinulle jää voimaa myös peseytymiseen, saunaan ja pukeutumiseen.  

Vesiliikunnan jälkeen suositellaan niin sanottua cooling- eli jäähdyttelyvaihetta, joka tarkoittaa 10-20 minuutin rauhallista istumista ja nesteen nauttimista, jotta elimistön nesteytys saadaan palaamaan normaalille tasolle. Cooling-vaiheen aikana elimistö sopeutuu maan vetovoiman vaikutuksiin, joka on tärkeää varsinkin ikääntyneillä, hengitys- ja verenkiertosairauksista sekä selkäongelmista kärsiville. 

Uimataito

Allasterapiaan tullessa sinun ei tarvitse olla uimataitoinen. Uimataidottomuudesta on kuitenkin hyvä kertoa etukäteen ennen allasterapiaan tuloa, jotta terapia voidaan suunnitella tehokkaaksi ja varmistua turvallisuudesta. Uimataidottoman asiakkaan kanssa käytämme allasta, jossa sekä asiakkaan että terapeutin jalat yltävät pohjaan ja pää pinnalle. Altaassa on kaiteet, joista saa lisätukea harjoitteisiin ja tuomaan varmuutta epävarman elementin kanssa. Toki uimataito antaa varmuutta ja rauhaa itse liikeharjoitteluun, kun ei tarvitse jännittää veden alle joutumista. Uimataitoisen asiakkaan kanssa voimme lisäksi käyttää syvää allasta vaikka vesijuoksuun.  

Altaalla työskentelevät fysioterapeuttimme ovat käyneet Kelan ja TUKESin vaatimusten mukaisen allasturvallisuuteen liittyvän kurssin ja suorittaneet pelastuskokeen. Olemme elvytys- ja ensiaputaitoisia. 

Mitä tarvitset mukaan allasterapiaan ja missä allasterapia toteutuu?

Altaalle tullessa tarvitset uima-asun, pyyhkeen, allastiloihin sopivat jalkineet sekä peseytymisvälineet. Allasterapiaan tarvittavat välineet löytyvät altaalta. Juomapullo ja tarvittaessa pientä välipalaa on myös hyvä muistaa ottaa mukaan pukuhuoneeseen. 

Vastaamme mielellämme kysymyksiisi, jos sinulle nousi jotain kysyttävää!  

Toteutamme allasterapiaa sekä palvelusetelillä että itse maksaville asiakkaille Viihdeuimala Rantakeitaassa Mikkelissä.  Allasterapiaan ajanvaraus kannattaa tehdä soittamalla suoraan toivomallesi fysioterapeutille, yhteystiedot löytyvät sivun alalaidasta.

allasterapia

Allasterapia on saatavilla Mikkelin toimipisteellämme

Allasterapian Hinnasto

Eloisan palvelusetelillä 60min 99e (omavastuu 24,70)
Eloisan palvelusetelillä 90min 125e (omavastuu 35,40)

Itsemaksavana 60min 99e (ajanvaraus soittamalla)

Allasterapia saatavilla myös vakuutusyhtiön maksusitoumuksella. 

Kelan allasterapiaa emme valitettavasti tee. 

Loiskis, nähdään altaalla!

Riina Manninen

Riina Manninen (Mikkeli)

  • Fysioterapeutti AMK 
  • Sertifioitu TRE-ohjaaja
  • Akupunktio
  • Voice Massage
kaire partti

Kaire Partti (Mikkeli)

  • Fysioterapeutti AMK
maisa malinen yö virtsankarkailu

Maisa Malinen (Mikkeli)

  • Fysioterapeutti AMK
  • Äitiysfysioterapeutti
  • Pediatrinen uniohjaaja 

Satu Partanen (Mikkeli)

  • Fysioterapeutti AMK
  • Dry Needling
Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.