Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

 

Hei! Mitä sinä haluaisit tietää Vasa Conceptista? Tässä vastauksia yleisesti esitettyihin kysymyksiin. Mielelläni vastaisin myös juuri sinulle heräävään kysymykseen. 

 

Onko Vasa Conceptista hyötyä?

Tähän mennessä ei ole tullut vastaan ketään, joka ei olisi hyötynyt. Hyötyä näyttää tulevan kokonaisvaltaisesti. Motoriikan lisäksi olemme havainneet kuntoutujien hyötyvän myös neuropsykologisten oireiden lievittymisenä ja tuntoaistin sekä liike- ja asentotuntoaistin palautumisena. Kaikella tällä edistymisellä on luontaisesti vaikutusta myös mielialan piristymiseen. Toki hyötyjen saavuttamiseksi kuntoutujan tarvitsee myös tehdä harjoituksia arjessaan, ottaa vastuuta omasta kuntoutumisestaan, sekä huolehtia palautumisesta, unesta, ihmissuhteistaan sekä käsitellä omaa sairastumisprosessia. 

Eroaako se mitenkään perinteisestä neurologisesta kuntoutuksesta? 

Tämä vastaus riippuu ehkä terapeutista. Osa on tehnyt kuntoutusta tähän astikin jo kokonaisvaltaisesti koko kehon ja aivojen reaktiot huomioiden. Mutta jos ajatus perinteisestä kuntoutuksesta on kävely- ja kuntosaliharjoittelu tai nappuloiden siirto halvaantuneella kädellä, niin Vasa Concept eroaa paljonkin. 

 

Vasa Conceptissa kaikki harjoitukset tehdään aivot ja keho suhteessa painovoimaan. Jokaisessa harjoituksessa tulee painopistereaktio kehon halvaantuneen puolen raajoista. Harjoituksissa kehon halvaantunutta puolta kuormitetaan niin paljon kuin suinkin on mahdollista. Kävelyä ei harjoitella erillisenä toimintona vaan kehon halvaantuneen puolen valmiutta kävelyyn eli Vasa Concept harjoituksessa kehon halvaantunut puoli tekee enemmän työtä kuin se kävelyharjoitteessa tekisi. Päivittäisiä toimintoja ei harjoitella erikseen, koska vältetään huonolaatuisten massaliikkeiden toistoa arjessa. Valmiutta toimintoihin harjoitetaan ja pidetään erittäin tärkeänä sitä, että liike syntyy automaattisena ja optimaalisena liikkeenä kuten terveellä ihmisellä. Rannetukia tai käsiortooseja ei käytetä vaan harjoituksissa tulee toiminnallista venyttelyä ja aktivointia kyseisille nivelalueille, jolloin nivelten liikeradat pysyvät aukinaisina, kuten niiden normaalistikin kuuluu olla.  

 

 Tavoitteet ovat siis samat kuin kuntoutuksessa muutenkin eli kävelevä ja itsenäisesti toimiva henkilö. Jos karrikoidaan, niin perinteisesti mennään toiminta ja kävely edellä, kun taas Vasa Concept rakentaa valmiutta keholle ja aivoille, että toiminta ja kävely olisivat mahdollisia.  

Soveltuuko Vasa Concept vain lievästi aivovammautuneille?

Vasa Concept soveltuu kaikenlaisien aivovaurion saaneille. Mitä vaikeampi vamma, mitä isommat motoriset vauriot ja spastisuus, niin sitä suurempi tarve näille harjoituksille on. Näin näköhavaintona voisin todeta, että nämä harjoitukset toimivat pitkäaikaisemmin spastisuuden lievittämiseksi kuin nivelten liikeratojen passiivinen venyttely tai hieronta. Samaa ovat todenneet myös kuntoutujat. Toisaalta lievästi vammautuneet ovat kertoneet saavansa Vasa Conceptin avulla paljonkin edistymistä, ja osa on palannut takaisin työelämään. Tästä olisi mielenkiintoista kerätä tietoja laajalla tutkimuksella. 

 

Vasa Concept siis soveltuu kuntoutujille, joilla on CP-vamma, aivovamma, aivohalvaus, aivoverenvuoto, muu aivovaurio, selkäydinvaurio tai etenevä neurologinen sairaus. Suosittelisin kokeilemaan myös lapsilla, joilla on oppimisen tai kehon käytön haasteita. Vasa Concept on hyväksi jokaiselle, jolla on motorista haastetta, jäykkyyttä (spastisuutta), vapinaa (ataksiaa), liikkeen tekeminen on vaikeutunut, vaikka motorisesti siihen pystyisi (apraksiaa), visuaalisen hahmottamisen haasteita tai neuropsykologisia oireita. Vasa Concept voi olla avuksi aina, kun tilannetta voidaan helpottaa aivojen ja kehon yhteyden lisäämisellä. 

Miksi Vasa Concept harjoitukset aloitetaan rajusti?

Tämä kysymys on tullut kuntoutujalta, mutta tämä herätti myös kysymyksen näin ammattilaisena, että miksi pidetään rajuna sitä, että ihminen on lattialla risti-istunnassa, konttausasennossa, polviseisonnassa tai kyykyssä? Eikös nämä ole ihmisen luonnollisia asentoja? Miksi osa meistä on kadottanut luonnolliset asennot osana kuntoutusta ja ylipäätään elämää? Osa terveistäkään ei pääse risti-istuntaan tai kyykkyyn. 

 

Vasa Conceptissa ajatellaan että, vaikka ihminen on halvaantunut, niin hänen kehossaan on mahdollisuus siihen mihin muillakin, kun häntä avustetaan oikein. Ihmistä ei ole luotu makaamaan sängyssä, vaan toimimaan. Ja toisaalta aivoja herätellään tehokkaasti, kun kuntoutuja laitetaan arjesta poikkeavaan, mutta luonnolliseen asentoon, jolloin edistymistäkin voi nähdä nopeasti. 

Onko Vasa Conceptista tutkittua tietoa?

Itse Vasa Concept kuntoutuksesta ei ole tietääksemme tehty kaksoissokkotutkimusta tmv., mutta toki Vasa Concept -harjoitteiden osa-alueista on tutkittua tietoa sekä raportoitu asiakastapauksia (case study). Mielellämme tekisimme yhteistyötä kaikkien alojen tutkijoiden, neurofysiologien ja neuropsykologien kanssa laajasta ja kattavasta tutkimuksesta.  

 

Vasa Concept -harjoitteet ovat perusteltavissa terveellä järjellä sekä fysio- tai toimintaterapeuttisesti. Vasa Conceptin taustateoria perustuu fysiologiaan ja anatomiaan sekä neurofysiologiaan. Vasa Conceptista kiinnostuneiden suosittelen lukemaan artikkeleita liike- ja asentotunnosta (proprioception), tasapainoaistimuksista (vestibular system), raajojen sisäisestä ja välisestä informaatiosta (intralimb & interlimb coordination and information), tasapainoa ylläpitävästä ennakoivasta asennon säätelystä (APA, anticipatory postural adjustments), liikkeen ja liikkumisen koordinaatiosta (coordination of locomotion), sekä aivojen reaktiosta halvauksen yhteydessä, diaskiisiksesta (diaschisis). 

Sattuuko harjoitukset?

Joskus sattuu ja joskus ei. Jos nivelalue on ollut jähmettyneenä paikalleen pitkän aikaa, niin alussa liikuttelu sattuu. Aivan kuten jos murtuneesta raajasta otetaan kipsi pois… siihen sattuu, kunnes liikeradat ovat ennallaan. Mitä useammin harjoituksen pystyy toistamaan, niin sitä nopeammin liikerata palautuu ja kipu poistuu. Liikeratojen palautuminen on myös valmius sille, että raajaan voi tulla lihasten aktivaatiota. Kuntoutujat ovat kertoneet myös spastisuuden (lihasten voimakkaan jäykkyyden) sattuvan ja näiden harjoitusten myötä sen vähenevän. Monet Vasa Concept kuntoutujat ovat kertoneet, että he ovat vaihtoivat päivittäisen kivun treenikipuun, kunnes kipua ei enää ollut. 

 

Vasa Concept -harjoituksilla on saatu myös hyviä tuloksia olkapääkipujen (subluksaatio tmv.) vähentymiseksi. Toki jos päättää tulla kuntoon nopeasti ja harjoittelee useamman tunnin päivässä, niin tämähän voi aiheuttaa myös urheilijoille tuttua lihaskipua. Harjoituksia on myös onnistuneesti sovellettu kevyemmäksi kipuherkille kuntoutujille, jolloin tulokset tulevat hitaammin, mutta ilman kipua. 

 

Kivusta puhuttaessa on tärkeä ottaa esille myös liikkumisen ja kaatumisen pelko. Monelle aivotapahtuman seurauksena on tullut pelkoa asennon vaihtamisesta sekä kaatumisesta. Turvan tunteen luominen onkin erittäin tärkeää harjoituksia tehdessä, koska esimerkiksi halvaantuneeseen raajaan tukeutuminen voi olla hyvinkin pelottavaa, jos kuntoutujalla on halvaantuneen puolen huomioimatta jättämistä. Tällöin siis jotain tapahtuu alueella, jota kuntoutujalle ei ole olemassa. Luodaan siis turvaa, jotta tuntemattomalla alueella on hyvä olla, kunnes siitä tulee tuttua ja kehosta kokonaista. 

Mistä Vasa Concept on peräisin?

Vasa Concept on fysioterapeutti ja kliininen asiantuntija Rajul Vasan keksintö. Hän on opiskellut Intiassa ja Sveitsissä sekä hän on kierrellyt ympäri maailmaa yrittäen selvittää, miten halvaantunut ihminen saataisiin kuntoutettua takaisin ennalleen. Hänelle ei riittänyt kuntoutustulokseksi kuntoutuminen kepin kanssa kävelijäksi tai yhdellä kädellä toimijaksi. Hän on tehnyt elämäntyönsä sen eteen, jotta olisi keino, jolla aivovaurioiset kuntoutuisivat täysin ennalleen. Tämä keino on nimeltään Vasa Concept, jonka taustalla tieteellinen teoria. Lisää Rajul Vasasta voit lukea Rajul Vasa Foundationin sivuilta www.vasaconcept.in  

Liittyykö Vasa Conceptiin uskonto?

Ei liity millään tavalla. Ihan sulassa sovussa on useampi uskontoryhmä keskenään harjoitellut Vasa Concept – kuntoutusleireillä. Pidetään tärkeänä jokaisen auttamista, kunnioittamista ja yhdessä tekemistä. Kuntoutuksessa jokainen auttaa toisiaan parhaan kykynsä mukaan, myös kuntoutujat toisiaan. 

Paljonko harjoituksia tarvitsee tehdä?

Tähän voisi esittää vastakysymyksenä, että kuinka paljon ja nopeasti haluat kuntoutua? Yleensä edistymistä tulee, vaikka tekisit harjoituksia vain kaksi tuntia viikossa, mutta tällöin edistyminen on hidasta. Jos olet janoinen oman kuntoutumisesi suhteen, niin suosittelen harjoitusten tekoa jokainen arkipäivä aamu- ja iltapäivästä, muistaen lepopäivän, koska aivot tarvitsevat lepoa muutokseen. 

Miten voi aloittaa Vasa Concept -harjoittelun?

Helpoiten pääset alulle varaamalla terapia-ajan tai etäterapia-ajan Vasa Conceptiin perehtyneelle fysio- tai toimintaterapeutille. Heistä löytyy lista https://www.vasaconcept.fi/vasa-concept-terapeutit/  Vasa Concept Global ry -yhdistys järjestää Vasa Concept -kuntoutusleirejä ja koulutuksia sekä edistää tutkimustoimintaa Vasa Conceptista. 

 

.
mari tynkkynen

Mari Tynkkynen (Savonlinna)

  • Toimintaterapeutti YAMK
  • Työnohjaaja
  • Vasa Concept kouluttaja
Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.