Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Tervetuloa lukemaan muutamia Perhosen ajatuksia aiheesta Työnohjaus! 

Kun minä tai sinä olet vuorovaikutuksessa ympäristösi kanssa, saat koko ajan erilaisia impulsseja, joihin reagoit yksilöllisellä tavallasi riippuen tähänastisista kokemuksistasi. Ajatuksia herää, jotka herättävät tunteita ja muistoja menneestä. Joskus voi tulla fiiliksiä, että itse tai toinen henkilö ei ole toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Voi olla tunne, että oma tarve tai tunteet on ohitettu, sinua ei ole kuultu. Yksilö-työnohjaus on sitä varten, että sinä tulet kuulluksi, sinun ajatuksesi ja tarinasi ovat tärkeitä. Työnohjaus on myös sitä, että saat uusia näkökulmia tapahtuneisiin tilanteisiin, huomaat voimavarasi, jotka auttavat sinua arjessasi ja työssäsi sekä löydät tai keksit uusia keinoja työsi hallintaan, työn rajaamiseen, työssä jaksamiseen, vapaa-ajan ja työajan erottamiseen sekä keinoja toimia erilaisissa työympäristöissä ja työryhmissä sekä työrooleissa.

Jos jo itsensä kanssa on joskus haasteita, niin mites toisen henkilön kanssa? Toisella henkilöllä on erilaiset kokemukset, ajatukset, visiot ja fiilikset kuin omalla itsellä. Monesti niissä onneksi samankaltaisuutta on ja työkulttuuriin sopivaa toimintaa. Silti meidän tarvitsee oppia tuntemaan tätä toista ihmistä ja välillä varmistaa, että miten sinä näit tämän tilanteen? Mitä tarkoitit, kun sanoit näin? On hyvä muistaa, että sanoillakin voi olla erilaiset merkitykset ja sävyerot. Työnohjausta monesti toteutetaan parityönohjauksena myös työhyvinvoinnin ja työtehtävien edistämiseksi eli käydään samoja asioita läpi kuin yksilötyönohjauksessa, mutta parina.

Jos jo toisen ihmisen toiminnan tajuaminen välillä vaatii työskentelyä, niin mites sitten, kun samassa työympäristössä tai työtilassa on useampi ihminen, viisi tai jopa kymmeniä ihmisiä. Voidaanko välttyä yhteentörmäyksiltä ja oppimisen hetkiltä? Jokaisella on omanlaisensa tapa kommunikoida, hahmottaa tilanteita, työtä ja maailmaa. Yhdellä on tapana antaa tilaa toisille, toinen sanoo mielipiteensä heti, kolmas yrittää miellyttää muita, neljättä kiinnostaa yksityiskohdat jne. Meissä kaikissa on kaikkia puolia, ja työympäristössä niistä näkyy osa. Kun olemme samassa tilassa, niin meidän mindset ja muiden mindset kohtaavat. Ollaan vähän kuin limittäin omien ja toistemme juttujen kanssa. Yrittäen löytää yhteisen linjan ja sävelen. Parasta on, jos jokaisen vahvuudet saadaan hyödynnettyä ja erilaisuudelle arvostusta. Välillä ryhmätyönohjauksessa huomataan, mikä kaikki vahvistaa tätä ryhmää ja mikä tekee tästä niin voimavaraisen ja vahvan. Jossain toisessa hetkessä viilataan työyhteisötaitoja, kun aina ei välttämättä tiedosta, miten oma toiminta on vaikuttanut työkavereihin. Usein valmistaudutaan muutokseen. Joka tapauksessa ryhmätyönohjauksessa autetaan työyhteisöä hoitamaan työnsä entistä paremmin yhdessä. Sosiaali- ja terveysalalla, opetusalalla ja hoitoalalla ryhmätyönohjausta käytetään myös asiakastapausten työnohjaukseen, ammatilliseen kehittymiseen sekä työssä jaksamisen edistämiseen.

Työnohjauskortit (pakka 2) on jatkoa työnohjauspakalle 1. Pakassa 1 on kysymyksiä yleisemmällä tasolla ja tämä pakka 2 johdattaa kysymyksillään syvemmälle aiheisiin. Työnohjauskortteja voidaan käyttää osana työnohjausta, itsenäistä työnohjausta, työhyvinvointipäivillä, työyhteisötaitojen harjoittelussa, yhteistyön- ja tiimityön edistämisessä. Oman työn reflektointi ja omien vahvuuksien sekä kehittämiskohteiden tarkastelu on tärkeä mahdollisuus oman ammatillisuuden kehittämiseen ja vahvistamiseen.

Tässä vähän avattu työnohjauksen maailmaa ja sitä, millaisissa asioissa se palvelee yksilöä, paria tai ryhmää. Monesti työyhteisöllä on selkeä toive työnohjaukselle, mikä määrittää sen sisältöä. Mikäli kävit miettimään voisiko työnohjaus olla teille avuksi, niin soitahan meidän työnohjaajille, joihin voit tutustua täällä. Etätyönohjaus on ostettavissa verkkokaupastamme.

Meiltä löytyy myös upeita työkaluja työnohjauksen tueksi. Tutustu verkkokauppamme tuotteisiin TÄÄLTÄ 

Kirjoittaja

Mari Tynkkynen

Toimintaterapeutti YAMK
Voimavarakeskeinen työnohjaaja
040 748 5390

Voit ottaa meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai soittaa suoraan Marille.

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.