Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Sähköhoitojen mahdollisuuksista

Sähköhoidoilla voidaan saada apua hankaliinkin kehon kiputiloihin. Monille varmasti tutuin sähkökipuhoidon muoto on TNS (TENS) eli transkutaaninen elektroninen hermostimulaatio. TENSiä on käytetty jo 1960-luvulta alkaen kivunhoidossa, ja siitä on tehty lukuisia tutkimuksia. Sillä voidaan helpottaa tuki- ja liikuntaelinten kiputiloja sekä hoitaa hermojuuri- ja hermovaurioita sekä neuropatiaa. TENSin vaikutus on paikallinen pehmytkudoksissa, ja se vaikuttaa myös ääreis- ja keskushermostoon. Kivunlievitys perustuu ns. porttikontrolliteoriaan, jossa pyritään vähentämään haitallisen kipustimuluksen etenemistä aivoihin. Toinen teoria kivunlievittämisestä TENSin avulla on kehon oman endorfiinitoiminnan käynnistyminen. Siinä opioideihin kuuluvat endorfiinit ja enkefaliinit kiinnittyvät opiaattireseptoreihin, ja estävät kipuviestin kulkemista selkäydintasolla. TENS on helppo ja turvallinen kivunlievitysmuoto.

Elektrodien asettelulla sekä koolla on merkitystä kivun hoidossa. Elektrodit voidaan asettaa kipualueelle tai lihasten mukaisesti. Asettelussa voidaan käyttää myös akupunktio- tai trigger-pisteitä sekä hermon ulostuloaukkoja tai kulkureittejä. Kipuun voidaan vaikuttaa myös kehon dermatomien eli ihon hermotusalueiden kautta.

Kivun hoito ei suinkaan ole ainoa hoito, jota terapeuttisilla sähköhoidoilla voidaan tehdä. Sähköllä voidaan myös stimuloida lihaksia; laite lähettää lihakselle signaalin, joka muistuttaa kehon oman hermoston välittämää signaalia. Näin saadaan aikaan lihassupistus. Sähköstimulaatio voi vaikuttaa verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastumiseen, helpottaa lihasten tunnistamista, vahvistaa heikentyneitä lihaksia sekä parantaa lihaksen spontaania aktivoitumista. Stimulaatiolla voidaan myös rentouttaa lihaksistoa sekä lievittää kiputiloja.

Sähkö osana myös lantionpohjan hoitoa

Sähköstimulaatiohoidoilla voidaan vaikuttaa myös lantionpohjan toimintahäiriöihin. Hoidoissa käytetään pinta- ja /tai intraelektrodeja (kehon sisäisiä elektrodeja emättimessä tai peräaukossa). Sähköstimulaatiohoidoilla voidaan vaikuttaa suolen ja rakon toiminnan normalisointiin, lantionpohjan lihastoiminnan aktivointiin, tuntostimulaatioon sekä kivun hoitoon.

Lantionpohjan lihasten tutkimisessa käytetään EMG-mittausta, jossa mitataan lantionpohjan lihasten supistumista, spontaania aktivaatiota sekä rentoutumista. Laitteen avulla voidaan myös tehdä erilaisia harjoitteita, jolloin puhutaan biopalauteharjoittelusta. Laitteissa on usein myös valmiita harjoitteluohjelmia, joita voi hyödyntää kotiharjoittelussa.

Milloin sähköä ei voi käyttää?

Sähköhoitoihin, kuten muihinkin hoitoihin liittyy vasta-aiheita eli syitä, jolloin hoitoa ei voida toteuttaa. Näitä ovat esimerkiksi sydämentahdistin, vaikeat rytmihäiriöt, epilepsia (pään ja niskan alueen hoidoissa), infektiot, kuume, vatsatauti, ihorikot ja haavat tai akuutit paikalliset tulehdustilat (virtsatieinfektio, hiivatulehdus, seksitaudit..). Keskustelethan aina ennen sähköhoitoa hoitavan terapeuttisi kanssa mahdollisista vasta-aiheista.

Osana käyntiä tai vuokralle

Terapiaperhosen vastaanotolla käytössäni on lantionpohjan lihasten mittaukseen käytettävä Nu-Tek Elite EMG, jolla voidaan myös tehdä biopalauteharjoittelua. Laitteessa on myös useita erilaisia valmiita ohjelmia lantionpohjan harjoittelua ajatellen (stimulaatio). Samat ohjelmat löytyvät myös Nu-Tek Elite Mini kotiharjoittelulaitteista, joita meillä on vuokrattavissa kolme kappaletta. Noihin laitteisiin saadaan myös räätälöityä omia ohjelmia asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Lisäksi käytettävissä on lihasten stimulointiin ja kivunhoitoon EMS/TENS- laitteet. TENS-laite on monipuolinen ja turvallinen kehon eri kiputilojen hoitoon, jolla on saatu hyviä hoitotuloksia myös lantionpohjan kiputilojen hoidossa. ELLE-Tens laitteita on saatavilla myös vuokrattavaksi synnytystä varten, jos olet kiinnostunut lääkkeettömästä kivunhoidosta synnytyksen aikana.

Pienellä vaivalla voidaan siis saada suuri, elämänlaatua parantava vaikutus. Olethan yhteydessä, kerromme mielellämme lisää laitteista! 😊

Kirjoittaja:

Terapiaperhosen fysioterapeutti

Ajan saat varattua joko suoraan nettiajanvarauksemme kautta tai soittamalla toimistoomme 050 475 0560.

.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu blogin aiheisiin:

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.