Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Arpi ja sen hoito

Jokaisella meistä on varmasti ainakin yksi, jos useampikin arpi kehossa. Se voi olla pieni jälki esimerkiksi leuassa kaatumisen seurauksena lapsuudesta tai vanha umpilisäkkeen poistoarpi keskivartalolla. Arvet kertovat tarinaa eletystä elämästä. Jotkin arvet kuitenkin kaipaavat enemmän huomiota ja hoitoa, sillä joskus arvet voivat hoitamattomana aiheuttaa toimintahäiriöitä kehoon.

Mitä ne arvet sitten oikeastaan ovat? Arvet muodostuvat seurauksena haavoista, osana ihon normaalia paranemisprosessia. Haavat puolestaan ovat seurausta leikkauksista, tapaturmista tai sairauksista. Arpia muodostuu myös muun muassa palovammoista sekä esimerkiksi raskauden seurauksena, jolloin arven muodostuminen on seurausta ihon äkillisestä venymisestä. Haavan paranemisprosessin aikana ihoon muodostuu arpikudosta. Kun haava on parantunut, puhutaan arvesta.

Vaikka kaikki haavat käyvät läpi saman paranemisprosessin, voi niiden kosmeettinen ja toiminnallinen lopputulos vaihdella suuresti. Parhaimmillaan arvet ovat huomaamattomia ja toiminnaltaan kuin muukin terve iho. Arpikudos voi kuitenkin aiheuttaa myös toiminnallisia ongelmia, kuten liikerajoituksia sekä kipuja, kun arpikudoksessa on kiinnikkeitä tai kudokset liukuvat huonosti toisiinsa nähden.

Arpien hoitaminen ja manuaalinen käsittely on arkea omassa työssäni. Hyvin usein asiakkaat ovat saaneet ohjeet (leikkaus)haavan hoitoon, ja ohjeet rasvata arpea ompeleiden poiston jälkeen. Arven käsittelyyn kuitenkin annetaan ohjeita tai vinkkejä harvemmin. Suurin osa asiakkaista ei ole kuullutkaan, että arpia pitäisi hoitaa. Arven ihon tulisi liikkua, kutenkin muunkin terveen ihon. Liikettä ei tapahdu itsestään, vaan arpea tulee käsitellä ihon normaalin liikkeen mahdollistamiseksi.

Sektioarpi esimerkiksi voi aiheuttaa merkittäviä ryhdin ongelmia, toimintahäiriöitä kehoon sekä hidastaa synnytyksestä palautumista. Asiakas saattaa tulla vastaanotolle selkä kumarassa, sillä sektioarpi on niin kiristävä. Käsittelyn avulla asiakkaat ovat saaneet avun kiristävään arpeen ja pystyvät kävelemään selkä suorana vastaanotolta pois. Arven käsittelyn lisäksi asiakas saa vastaanotoltani kotihoito-ohjeet, jotta arpea tulisi käsiteltyä päivittäin.

Kotiharjoittelua helpottamaan teimme oppaan arpien hoidosta. Tarve oppaalle syntyi jo muutama vuosi sitten, kun keskustelimme terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Heidän työssään oli selkeä toive arpioppaalle heidän työnsä tueksi, mutta ennen kaikkea asiakkaita varten.

Terapiaperhosen Arpiopas sisältää hieman teoriatietoa mm. arven muodostumiseen vaikuttavista tekijöistä sekä kuvalliset ohjeet arven käsittelystä. Arpiopas soveltuu siis sekä ammattilaisten että asiakkaiden käyttöön.

Saat ostettua oppaan helposti verkkokaupastamme hintaan 3,90€/kpl tai 6kpl/19,90€.

Opas on tuotettu ja painatettu Suomessa.

Mikäli pohdit jotain arpiin liittyvää asiaa, voit ottaa yhteyttä rohkeasti! 

Kirjoittaja:

Terapiaperhosen fysioterapeutti

Voit varata ajan nettiajanvarauksemme kautta tai soittamalla toimistoomme 050 475 0560.

 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.