Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Lapsen elämä on leikkimistä ja leikkiasennot ovat mahtava tapa oppia uutta. Mikä olisi hyvä asento cp-lapsien leikeissä? 

Etenkin lasten kanssa, joilla on cp-vamma (cerebral palsy) tai muu motorinen haaste, tähän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

asento

W- asento on lapsien keskuudessa suosittu, mutta ei suositeltu asento. 

W-asento on jo itsessään hankala asento alaraajojen kehityksen ja kasvun kannalta, etenkin lonkkien ja polvien osalta. 

W-asennossa istuessa keskivartalon hallinta ja asennon tasapainottelu on myös vähäisempää verrattuna esim. risti-istuntaan tai istumiseen lattialla jalat suorana. Arjen toistuva tasapainottelu edistäisi automaattisesti motorista kehittymistä. Eli w-istumisen sijasta kannattaa ohjata risti-istuntaan tai jalat suorana istumiseen.

Sivuttain istumisessa eli merenneitoistumisessa kannattaa kiinnittää huomiota painopisteeseen.

Mikäli lapsi viettää paljon aikaa w-asennossa sekä vinoistumisasennossa siten, että paino on aina terveellä puolella, niin tällöin halvaantunut raaja on toistuvasti samassa kierteisessä asennossa, mikä jatkuvasti toistettuna vaikuttaa lihasten ja luiden kehittymiseen sekä kävelyyn.

Kuvassa mallinnetaan kehon vasemman puolen halvausta. Kuten kuvasta on havaittavissa, painopiste jää terveelle (oikealle) puolelle.

Lapsilla, joilla on cp-vamma, näkyy usein myös vinoistumista, siten että painopiste on terveellä puolella. Tässä on haasteena se, että painopisteen hallinta säilyy täysin terveellä puolella eli harjoituttaa asennon hallintaa vain terveellä puolella, jonka lapsi jo osaa. Samaan aikaan on kuitenkin todella iso tarve harjoituttaa painopisteen hallintaa halvaantuneella puolella. Yleensä vinoistuminen halvaantuneella puolella on sen verran haastavaa, että samalla lapsi tukeutuu myös halvaantuneeseen yläraajaansa, mikä on erittäin tervetullutta. Ihan siis jo istumalla voi harjoituttaa painopisteen hallintaa halvaantuneella puolella. Leikin myötä tähän saa hetkesti hurjan määrän toistoa.

Mahallaan kyynärnojassa työskentely on erittäin suositeltavaa ja siinä voi myös huomioida painopisteen harjoittelua.

Monesti painopisteen toispuolisuus on havaittavissa jo makuullaan kyynärnojassa. Eli lantio on monesti koholla halvaantuneelta puolelta, koska painopiste on terveellä puolella. Tämä näkyy asennon kierteisyytenä. Asennon toispuolisuus voi näkyä myös siinä, että halvaantunut kyynärpää ei painu kunnolla maata vasten.

Mahallaan leikkimisestä voi tehdä myös aktiivista sillä, että laittaa terveen (kuvassa oikean) jalan koukkuun, tällöin painopiste siirtyy halvaantuneelle puolelle. Tämä on todella hyvä tapa harjoitella, koska mahaltaan ei voi kaatua minnekään, joten asento on erittäin turvallinen. Asento voi olla lapselle yllättävän rankka, jolloin toistojen myötä kannattaa lisätä aikaa asennossa olemiseen.

Konttausasento ja konttaaminen on luonnollinen tapa lapselle tutustua ympäristöönsä.

Konttaamis- ja karhuasennot saattavat tarvita ohjausta painopisteen toispuolisuuden vuoksi. Kuitenkin ne ovat erittäin suositeltuja kaikille lapsille. Mitä enemmän lapsi on erilaisissa leikki-asennoissa suhteessa maahan ja painovoimaan sitä paremmin hän oppii käsittelemään painovoimaa eli tasapainottelemaan.

mari tynkkynen

Mari Tynkkynen (Savonlinna)

  • Toimintaterapeutti YAMK
  • Työnohjaaja
  • Vasa Concept kouluttaja

Tässä muutamia hyviä asentoja, millä leikkimisestä ja maailmaan tutustumisesta saat luotua aktiivista harjoitetta. Näiden lisäksi leikkimisasentoja etenkin polviseisonta on erittäin hyvä, joista lisää seuraavassa blogissa. Mikäli asennon ylläpitoon tarvitsee avustusta, suosittelen pyytämään ohjausta fysio- tai toimintaterapeutilta.

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.