Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Ikääntyminen ja seksuaalisuus 

”Neljällä jalalla kestää paremmin pystyssä, kuin kahdella!”

Seksuaalisuuteen liittyy usein myyttejä ja aihe on herkkä ja intiimi. Luonnollinen ikääntyminen voi tuoda mietteitä ja ennakkoluuloja esille. Helposti ajatellaan ehkä, että ikääntyneet ihmiset eivät enää tarvitse tai halua seksiä tai he eivät enää kykene seksiin, vaikka sitä haluaisivatkin. Seksin nautinnollisuuteen myös liittyy ajatuksia, ettei seksi enää iän myötä olisi tyydyttävää. Seksuaalisuus ja seksi kuitenkin muuttuvat elämänkaaren mukana ja seksuaalisuus on aina osa meitä. Ikääntyminen, sairaudet tai muuttuvat elämäntilanteet voivat vaikuttaa siihen voimakkaastikin. Tärkeintä olisi, että oman yksilöllisen seksuaalisuuden toteuttamiseen ja löytämiseen uskaltaisi pyytää apua, mikäli siinä on asioita, jotka aiheuttavat pohdintoja tai murheita.

Ihmiset elävät pidempään ja terveempinä. Aiemmin eläkeikä toimi vahvana määritelmänä vanhuudelle, mutta sen merkitys on vähentynyt, kun ihmisten toimintakyky pysyy parempana pidempään. Ihmiset kuvailevat, että työstä jäämisen jälkeen se elämä vasta alkaakin! Eli mitä tarkoittaa edes ikääntynyt? Kuka on vanhus tai miten vanhuus määritellään? Milloin on liian vanha mihinkään tai milloin on liian vanha ainakin seksiin? Näitä on hyvä pohtia varsinkin terveydenhuollon ammattilaisena, kun kohtaamme ihmistä kokonaisvaltaisesti myös seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Seksuaalisella aktiivisuudella voi olla psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia ylläpitävä vaikutus. Tämä näkyy myös toisin päin – hyvä psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi näkyy usein myös seksuaalisena aktiivisuutena. Tuoreimpien tutkimusten mukaan ihmisten kiinnostus ja kyky nauttia seksuaalisista aktiviteeteista ja fyysisestä läheisyydestä ei muutu paljoakaan ikääntymisen seurauksena. Seksitavat voivat muuttua ja yhdyntäseksi vähentyä, mutta itsetyydytys, hellyys ja erotiikka pysyvät elämässä mukana, mikäli ne ovat olleet tärkeitä osa-alueita elämässä aiemmin.

Seksuaalisuuteen vaikuttaa moni asia – kehon muutokset, sairaudet ja elämän roolien muutokset esimerkiksi puolisohoivan myötä voivat pysäyttää ja pohdituttaa. Fyysiset ja hormonaaliset muutokset voivat vaatia seksitapojen muuttamista ja muutoksesta keskusteleminen pari- ja ihmissuhteissa ei välttämättä aina ole helppoa. Seksin toiminnalliseen toteuttamiseen liittyvät häiriöt, kuten erektiohäiriöt tai liukuvoiteen käytön tarpeellisuus voivat heikentää itsetuntoa ja vaikeuttaa seksiin heittäytymistä. Avoin vuorovaikutus kumppanin tai kumppanien kanssa olisi ensisijaisen tärkeää ja varsinkin turvallisen tunnesiteen löytäminen luo mahdollisuuksia puhua vaikeista asioista. Välillä turvallisen olon löytäminen keskustelulle voi vaatia ammattilaisen apua ja näkökulmaa.

Ikääntyminen voi tuoda myös helpotuksen tunnetta seksuaalisuuden osa-alueille. Jos seksi tai seksuaalisuus ei ole ollut tärkeitä osa-alueita elämässä, voi iän myötä tuntea vapautumista velvotteista tai pakosta, jota esimerkiksi jokin rooli tai elämäntilanne on vaatinut. On tärkeää tunnistaa, että seksi tai seksittömyys ovat aina yksilöllisiä asioita ja kaikilla on oikeus toteuttaa niitä haluamallaan tavalla. Halujen eriparisuus ikääntyvien ihmisten pari- tai monisuhteissa voi aiheuttaa etääntymistä tai vieraantumista toisesta ja olisikin hyvä löytää luottamussuhde, jossa kaikkien toiveita tai haluja voitaisiin tarkastella ja kunnioittaa. 

.

Henna Suikki

  • Toimintaterapeutti YAMK
  • Erityistason seksuaaliterapeutti NACS
  • Työnohjaajakoulutettava

Seksuaaliterapia

  • Saat varattua ajan soittamalla tai laittamalla sähköpostia Hennalle. 
  • Lisätietoa seksuaaliterapiasta TÄÄLTÄ.
  • Tutustu myös seksin ja nautinnon välineisiin www.amorin.fi
  • Tutustu myös www.selkoseks.fi
Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.