Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Raskausajan hieronta ja kehon hoitaminen

Odottava äiti ansaitsee hellää huolenpitoa, tukea ja hoitoa koko raskauden ajan. Kehossa ja mielessä tapahtuu suuria mullistuksia, joihin sopeutuminen ei aina ole ihan helppoa. Mielessä voi olla niin kutkuttavaa jännitystä ja odotusta kuin pelkoakin oman kehon muutoksia ja lähestyvää synnytystä kohtaan. Hieronnassa on mahdollista pysähtyä noiden tunteiden äärelle ja saada niihin helpotusta ammattilaiselta. Meillä Terapiaperhosella Mikkelin toimipisteellä tarjoamme äitiysfysioterapeutin toteuttamaa kehonhoitoa raskausajan hieronnan ja vyöhyketerapeuttisen synnytyksen käynnistyshoidon muodossa.  

Hellää hemmottelua vai vaikuttavaa kivunhoitoa? 

Raskausajan hieronta on odottavan äidin oma hetki, jonka aikana saa keskittyä itseensä ja omaan kehoonsa ja pitää siitä huolta. Hieronta toteutetaan mukavassa asennossa kylkimakuulla tyynyin tuettuna, rennossa ja rauhallisessa ympäristössä. Hieronta sopeutetaan aina yksilöllisesti äidin tarpeisiin ja toiveisiin. Se voidaan tehdä koko keholle tai painottaa sitä odottajan toivomalle alueelle. Hieronta sopii kaikille raskaana oleville, se on turvallista missä vaiheessa raskautta tahansa. 

Joskus odottajan toiveena voi olla yksinkertaisesti ihana rentoutushetki ja silloin hieronnassa voidaan painottaa esim. pään ja jalkaterien hierontaa. Usein kuitenkin hieronnasta toivotaan myös apuja tuki- ja liikuntaelinvaivoihin ja kolotuksiin, jotka tulevat useille odottajille tutuksi varsinkin raskauden loppupuolella. 

Raskausajan hieronta auttaa tutkimusten mukaan vähentämään äidin masennusta ja ahdistusta sekä jalka-, liitos- ja selkäkipuja. Hieronnan seurauksena äidin kortisolitasot laskevat, millä on vaikutusta myös vauvan hyvinvointiin ja liikkumisaktiivisuuteen. Raskausajan hieronta helpottaa kehon jännityksiä ja kipuja, parantaa aineenvaihduntaa ja vähentää turvotusta sekä vähentää stressiä ja auttaa rentoutumaan. Sen avulla voidaankin saada helpotusta: 

  • Niska-hartiaseudun kipuihin 
  • Selkäkipuihin 
  • Liitos- ja lantion alueen kipuihin 
  • Jalkojen ja käsien turvotukseen 
  • Rannekanavaoireisiin 
  • Stressiin 

 

Raskausajan hierontaa ja kehon hoitoa suositellaan säännöllisesti koko raskauden ajan, esim. 1 x/kk. Hieronta hyödyttää sekä odottavaa äitiä että kohdussa kasvavaa vauvaa. Sen avulla äidin toimintakykyä ja jaksamista voidaan tukea koko raskauden ajan, jotta äidillä olisi mahdollisimman hyvät lähtökohdat synnytykseen sekä siitä palautumiseen ja koko tulevaan vauvavuoteen. Hieronta onkin tehokkainta ennaltaehkäisevänä, ennen kuin suurempia vaivoja ja toimintakyvyn hankaluutta on vielä tullut.  

Voiko synnytyksen käynnistymistä edesauttaa? 

Synnytyksen käynnistyminen on luonnollinen ja osittain lääketieteellekin mysteerinen tapahtuma, johon vaikuttaa moni asia niin äidin kehossa ja mielessä kuin vauvassakin. Jokaisessa kulttuurissa on omat vinkit ja perinteet, joilla synnytystä on pyritty luonnollisesti käynnistelemään. Siinä missä meillä Suomessa tuttuja ovat ne kolme S:ää, esimerkiksi Amerikassa suositaan “curb walkia”, Kiinassa käytetään akupunktiota ja Lähi-Idässä syödään taateleita. Ahkerasta yrittämisestä huolimatta joskus synnytys ei kuitenkaan lähde käynnistymään luonnostaan ja päädytään synnytyksen käynnistämiseen. 

Suomessa n. 30 % synnytyksistä käynnistetään lääketieteellisesti. Lääkkeellinen synnytyksen käynnistäminen voi olla tarpeen lukuisista erilaisista äidistä tai vauvasta johtuvista syistä. Vauvasta johtuvia syitä ovat mm. suurikokoisuus, kasvun hidastuma, lapsivedenmeno tai vähäinen lapsivesi, poikkeava sykekäyrä tai yliaikaisuus. Äidistä johtuvia käynnistyssyitä ovat raskauskomplikaatiot tai sairaudet, kuten pre-eklampsia (raskausmyrkytys), raskaushepatoosi tai diabetes. 

Synnytyksen ollessa lähellä voidaan synnytyksen käynnistymistä edesauttaa vyöhyketerapeuttisen synnytyksen käynnistyshoidon avulla. Vyöhyketerapeuttinen käynnistyshoito tai toiselta nimeltään synnytykseen valmisteleva hoito on lempeä, tehokas ja turvallinen hoitomuoto, johon kannattaa hakeutua erityisesti silloin, jos tilanne enteilee sairaalassa tehtävää lääkkeellistä käynnistystä. Monet äidit hakevat loppuraskauden hoidosta myös pientä omaa hetkeä, stressitasojen laskua ja fyysistä valmistautumista synnytykseen. 

Synnytyksen käynnistyminen voi joskus estyä tai viivästyä äidin jännityksen, stressin tai pelkojen vuoksi. Turvan tunne on todella tärkeää synnytyksen käynnistymisessä ja stressihormonien ja adrenaliinin suuri määrä kehossa voikin hidastaa tätä prosessia. Hieronnalla rentoutetaan kehoa, poistetaan jännityksiä ja lievitetään stressiä kosketuksen avulla. 

Lantion alueen lihasjännitykset ja kireydet voivat hankaloittaa vauvan laskeutumista synnytyskanavaan. Vauvan tarjonta ei ehkä ole optimaalinen ja pääse ärsyttämään kohdunsuuta tarpeeksi ja sen vuoksi synnytys ei lähde käyntiin tai etene. Tärkeänä osana käsittelyä helpotetaan lihaskireyksiä ja tehdään tilaa lantion alueelle vauvan tarjonnan ja laskeutumisen helpottamiseksi. 

Vyöhyketerapiapisteiden stimulointi mm. korvalehdestä, jalkaterästä ja kädestä, valmistaa kohtua ja kohdunkaulaa, vahvistaa synnytyksessä tarvittavaa hormonitoimintaa ja voi aiheuttaa supistuksia. Kosketus ja lempeä hieronta lisää äidillä oksitosiinihormonin erittymistä, millä on suuri vaikutus synnytyksen edistymiseen ja kohdun supisteluun. 

Vyöhyketerapeuttinen synnytyksen käynnistyshoito kestää 90 minuuttia ja sen aikana käsitellään lempeästi koko keho päästä varpaisiin sekä lempeän hieronnan että vyöhyketerapeuttisten pisteiden käsittelyn avulla.  

Hoitoon voi tulla 39+0 viikolta lähtien, tai aiemmin jos sairaalakäynnistys on jo sovittu lähipäiville. 

Usein synnytys käynnistyy 1-2 vrk kuluessa käynnistyshoidon tekemisestä. 

Toisinaan, ns. epäkypsemmässä tilanteessa hoitoja voidaan tarvita useampi ja tällöin hoito voidaan uusia 2-7 vrk kuluttua edellisestä hoidosta. 

Vyöhyketerapian avulla synnytystä ei voida ikinä käynnistää väkisin, vaan äidin kehon ja vauvan täytyy olla valmis syntymään. Tämän vuoksi liian aikaisin tehty käynnistyshoito ei usein johda mihinkään ja voi aiheuttaa vain lisää stressiä, koska keho ei ole vielä valmis. Käynnistyshoidolla voidaan antaa se viimeinen sysäys, kun synnytys alkaa olla lähellä; edesauttaa synnytyksen käynnistymistä ja valmistaa äidin kehoa synnytykseen kokonaisvaltaisesti. 

maisa malinen yö virtsankarkailu
  • Fysioterapeutti AMK
  • Äitiysfysioterapeutti
  • Pediatrinen uniohjaaja
  • WHO imetysohjaaja 
  • Vyöhyketerapeuttinen vauvahieronta

Uniohjaus tukenasi

Voit varata aikaa itsellesi tai läheisellesi raskausajan rentouttavaan ja kipuja lievittävään hierontaan tai synnytyksen käynnistyshoitoon nettisivuiltamme.

Pääset tutustumaan myös vauvaperheen palveluihin, kuten vyöhyketerapeuttiseen vauvahierontaan ja imetys- sekä uniohjaukseen Vauvaperhosen sivuilta.

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.