Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Aivot eivät näe

Oletko pysähtynyt koskaan miettimään, että miten aivot tekevät havaintoja kehostasi ja liikkeistäsi? Miten pystyt toimimaan, vaikka et edes näe mitä olet tekemässä? Tai miten pystyt tekemään tuttuja arkisia toimintoja ilman, että katsot käsiäsi. Kun toiminto on automatisoitunut kuten viestin naputus kännykällä tai tietokoneella kirjoittaminen, niin kirjaimet vaan tulevat näytölle ilman, että edes mietit missä kirjain on tai millä sormella sitä kirjainta koskettaisit.

Kun tähän vielä lisätään se, että aivot ovat pään sisällä täydessä pimennossa, niin jotenkin on selkeää, että toimimme jonkun sisäinen tietämyksen varassa. Tämä sisäinen tieto hahmottaa kehomme koon, asennot, liikkeet sekä mahdollisesti tulevat liikkeet. Kehossamme on käynnissä jatkuva skannaus siitä mitä tapahtuu, sekä mitä kohta mahdollisesti tapahtuu, jotta ennakoivat liikkeet ovat jo käynnissä ennen kuin koko liike on tapahtunut. Eikö ole mieletön systeemi?

Kehon sisäisesti viestinnästä tiedetään jo paljon ja veikkaan, että on vielä asioita, joita emme tiedä. Monesti puhutaan aistimuksista; näkö, kuulo, haju, maku ja tunto. Nämä ovat jotain mitä voidaan havaita, mutta entä jos puhutaan asioista mitä ei voida varsinaisesti havaita, mutta silti selkeästi niitä liikkumiseen käytämme päivittäin. Kehon sisäisesti kulkee viestiä ainakin lihaskalvoja pitkin, liike- ja asentotuntona, tuntoaistimuksina ja tasapainoaistimuksina. Näiden lisäksi on raajan sisäistä ja raajojen välistä informaatiota eli esim. kun naputat tietokoneella niin oikea kätesi tietää mitä nappuloita vasen kätesi on painanut, ilman että kiinnität asiaan huomiota.

Tämän lisäksi esimerkiksi kävellessä pimeässä jalkasi tietävät ottaa lyhyempää ja pidempää askelta, kun kierrät sängyn kulmaa eli meidän kävelyllämme on automaattinen koordinointi. Kaatumisien estämiseen on myös liikkeitä ennakoiva järjestelmä eli APA-järjestelmä. Tämän järjestelmän tehtävänä on pitää ihminen pystyssä eli esim. kun kädellä kurkotat, niin muulle keholle tulee informaatiota tästä toiminnasta ja reagoi esim. muuttamalla jalkojen asentoa niin, että on tukevampi asento ja usein ohjaten myös keskivartalon liikettä, niin että painopistettä siirtyy myös taaksepäin, jotta käsi voi rauhassa kurkottaa.

Toimimme siis täysin huomaamattamme, koska aivomme saavat tietoa erilaisia informaatiokanavia pitkin. Mielenkiintoista tässä onkin, miksi huomiomme on usein kaikessa näkyvässä ja havaittavassa kuten toiminnassa, kun todellisuudessa olemme kaikkea paljon enemmän.

Tässä pieni pintaraapaisu aiheeseen informaation kulun kehossa. Tervetuloa meille kuntoutukseen tai oppimaan Marin pitämiin koulutuksiin. 

Kirjoittaja:

Mari Tynkkynen

Toimintaterapeutti AMK
Työnohjaaja
Vasa Concept -kouluttaja
Neurologisen kuntoutuksen erityiskoulutus
040 748 5390

Voit ottaa meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai soittaa suoraan Marille.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tutustu blogin aiheisiin:

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.