Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Aivot eivät näe!

Oletko pysähtynyt koskaan miettimään, että miten aivot tekevät havaintoja kehostasi ja liikkeistäsi? Miten pystyt toimimaan, vaikka et edes näe mitä olet tekemässä? Tai miten pystyt tekemään tuttuja arkisia toimintoja ilman, että katsot käsiäsi. Kun toiminto on automatisoitunut kuten viestin naputus kännykällä tai tietokoneella kirjoittaminen, niin kirjaimet vaan tulevat näytölle ilman, että edes mietit missä kirjain on tai millä sormella sitä kirjainta koskettaisit.

Kehon sisäisesti viestinnästä tiedetään jo paljon ja veikkaan, että on vielä asioita, joita emme tiedä. Monesti puhutaan aistimuksista; näkö, kuulo, haju, maku ja tunto. Nämä ovat jotain mitä voidaan havaita, mutta entä jos puhutaan asioista mitä ei voida varsinaisesti havaita, mutta silti selkeästi niitä liikkumiseen käytämme päivittäin. Kehon sisäisesti kulkee viestiä ainakin lihaskalvoja pitkin, liike- ja asentotuntona, tuntoaistimuksina ja tasapainoaistimuksina. Näiden lisäksi on raajan sisäistä ja raajojen välistä informaatiota eli esim. kun naputat tietokoneella niin oikea kätesi tietää mitä nappuloita vasen kätesi on painanut, ilman että kiinnität asiaan huomiota.

Toimimme siis täysin huomaamattamme, koska aivomme saavat tietoa erilaisia informaatiokanavia pitkin. Mielenkiintoista tässä onkin, miksi huomiomme on usein kaikessa näkyvässä ja havaittavassa kuten toiminnassa, kun todellisuudessa olemme kaikkea paljon enemmän.

Kirjoittaja:

Mari Tynkkynen

Toimintaterapeutti AMK
Työnohjaaja
Vasa Concept -kouluttaja
Neurologisen kuntoutuksen erityiskoulutus
040 748 5390

Voit ottaa meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeella tai soittaa suoraan Marille.

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.