Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Seksuaaliterapia ja kohti tunneyhteyttä

Seksuaalisuus ja siihen liittyvät haasteet ihmissuhteissa ovat herkkiä ja tunteita sisältäviä. Seksuaaliterapiaan hakeudutaan keskustelemaan usein seksiin liittyvistä haasteista ja voikin olla yllättävää, että vastaanotolla ei puhutakaan pelkästään seksin toiminnallisesta toteuttamisesta. Tunnekeskeinen lähestymistapa on vastaanotollani voimakkaasti läsnä, kun ryhdymme kartoittamaan suhteeseen liittyviä pulmatilanteita.

Tunnekeskeisen terapiamuodon pohjana on ymmärtää ihmissuhteen kaikkien osapuolien sisäistä maailmaa ja yksilöllistä tunnekokemusta, jotta vuorovaikutus voisi suhteessa rakentua turvalliseen tunneyhteyteen toisen kanssa. Myönteisen tunnesiteen synnyttäminen ihmisten välille on seksuaaliterapia perimmäinen tavoite, jotta luomme turvallista tilaa myös seksuaalisuudesta keskustelulle ja seksiin heittäytymiselle.

Meillä kaikilla on oma vuorovaikutusmallimme ja -tapamme, jotka pohjautuvat omiin kokemuksiimme ja oppeihin historiastamme ja lapsuudestamme. Lapsuuden kiintymyssuhteemme näyttäytyvät meille myös aikuisina ihmissuhteissamme ja tarvitsemme suhteissa turvallisuutta, luottamusta ja kontaktia. Kokemus lapsuuden turvasta tai turvattomuudesta vuorovaikutustilanteissa säilyy yleensä meidän mielessämme ja ohjaa tapojamme asettua uusiin suhteisiin.

Tunnekeskeisessä työskentelyssä ajatellaan, että ihmiset ovat jumiutuneet usein tiettyihin tunnetiloihin ja vuorovaikutuskehiin, joissa näyttäytyvät tietyt yksilölliset tavat toimia haastavassa tunnetilanteessa. Valitettavasti nuo yksilölliset toimintatavat eivät aina ole suhteen kannalta rakentavia ja luovat etäisyyttä ihmisten välille. Silloin toisen ihmisen kohtaaminen vaikeutuu ja näin ollen myös seksuaalisuuteen liittyvät pulmat voivat tuntua painavilta.

Tunnekeskeinen lähestymistapa auttaa tunnistamaan näitä hankalia vuorovaikutusmalleja turvallisesti ja ilmaisemaan tunteitaan läheistä ihmistä kohtaan. Tunteiden ilmaisemisessa on tärkeää tehdä se tavalla, joka lähentää ja rakentaa luottamusta suhteessa. Tutkimme yhdessä, kuinka hyvä tunneyhteys syntyy tässä nimenomaisessa suhteessa ja missä tilanteissa se katkeaa. Pyrimme löytämään toimivampia tapoja sen yhteyden uudelleen luomiseen.

Tunnekokemukset määrittävät suhteen turvallisuutta ja hyvinvointia. Terapiassa pyritään korjaamaan tunnekokemuksia. Yleensä seksuaalisuuteen liittyvissä vaikeuksissa ei ole kyse riidoista, vaan tunnetason yhteyden haavasta. Ihminen toimii parhaimmillaan, kun hänellä on turvallinen tunneyhteys toiseen ihmiseen. Se rauhoittaa elimistöä ja edistää terveyttä.

Tämän turvallisen ja lämpimän tunneyhteyden avulla pystymme kuulemaan toista ja olemaan läsnä ihmissuhteessa näkyville tunteille ja tarpeille. Näin pystymme myös luottavaisesti keskustelemaan, että mitä seksuaalisuus ja seksi meille tarkoittaa tässä ihmissuhteessa, mitä siltä toivoo ja mitä vaatii, että pystyy pysähtymään seksuaalisuuteen liittyvien haasteiden äärelle.

Henna Suikki

Toimintaterapeutti YAMK

Erityistason seksuaaliterapeutti NACS

050 344 7864

Seksuaaliterapiaan saat varattua ajan soittamalla suoraan Hennalle. Halutessasi voit myös jättää yhteydenottopyynnön (sivun alareuna), niin soitamme sinulle takaisin.

Tutustu myös esimerkiksi www.amorin.fi

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.