Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Kohti arvoja! Hyväksymis- ja omistautumisterapiasta tuttu arvotyöskentely näkyy myös Perhosen toiminnassa. 

Käytän työssäni yhtenä työkaluna hyväksymis- ja omistautumisterapian näkökulmia. Tämä lähestymistapa näkyy kaikessa työssäni – toimintaterapiassa, seksuaaliterapiassa sekä työnohjauksessa. 

Mutta mitä hyväksymis- ja omistautumisterapia eli HOT on? HOT perustuu menetelmiin, joiden tavoitteena on auttaa muuttamaan suhtautumista erilaisiin tilanteisiin ja ongelmiin sekä kirkastamaan sitä suuntaa, minne elämäsi on menossa arvojen kautta.

Kun elämässä tapahtuu ja kohtaamme vaikeita asioita, meissä aktivoituu tutut toiminta- ja ratkaisumallit, joilla pyrimme pääsemään ongelmasta eroon. Yritämme ratkaista ongelmaa varsinkin kielellisten kykyjen (esimerkiksi ajatusten) kautta.

Tietoisuus

Hotin pohjalla on tietoinen läsnäolo. Ajatukset ovat kuin linssejä, joiden läpi me tutkimme maailmaa ja tietoisen läsnäolon yhtenä tehtävänä on pysähtyä tarkastelemaan näitä ajatuksia tietoisesti. Oletko koskaan havainnut mitä ajattelet, miten paljon ajattelet ja millainen vaikutus ajatuksilla on? Mieli luokittelee, ennustaa, selittää, vertaa ja tuomitsee. Meidän tulisi oppia havainnoimaan itse ajatusta eikä niinkään tarkastelemaan asioita ajatuksesta käsin.

Mielesi tehtävä on suojella sinua vaaroilta. Se on aivan luonnollista. Mielesi tekee sitä luokittelemalla eteen tulevia tapahtumia ja suhteuttamalla ne menneisiin tapahtumiin ja oletettuihin tulevaisuuden tapahtumiin. Työskentely alkaa ajatuksien huomioimisesta, silloin kun niitä ilmenee. Usko tai älä, mitä enemmän ulkoistamme itsemme näistä ajatuksista ja alamme huomaamaan niitä tietoisen läsnäolon kautta, ajatusten voima ja niiden kontrolli helpottuu.

Hyväksyntä

Sinulla on ajatus, jota et halua ajatella ja josta et pidä. Yrität olla ajattelematta sitä ja haluat siitä eroon. On olemassa laajaa tutkimustietoa, että sellaiset ajatukset, joita yritämme olla ajattelematta saattavat kyllä hetkellisesti vähentyä, mutta pidemmällä aikavälillä niitä ilmenee useammin kuin aikaisemmin. Sama prosessi pätee tunteisiin.

Mieti hetki, mitä teet vähentääksesi ja kontrolloidaksesi ajatuksia, tunteita tai kehon tuntemuksia? Mieti kaikkia rituaaleja, joita käytät. Ne voivat olla pakonomaista käyttäytymistä, lohtusyömistä, ajatusten tukahduttamista tai järkeilyä tai ehkä liiallista liikuntaa, tupakointia tai pornon katsomista.

Hyväksyntä HOTissa perustuu tuohon yllä olevaan huomioon, että lähes aina pyrkimykset päästä eroon tuskasta ainoastaan voimistavat pahaa oloa pidemmällä tähtäimellä. Hyväksynnässä ei ole kyse alistumisesta eikä pahoinvoinnin sietämisestä, vaan sillä tarkoitetaan aktiivista läsnäoloa tälle hetkelle ja se on lähes täydellinen vastamuoto passiiviselle, alistuvalla ja surulliselle hyväksynnän muodolle.

Useimmilla meistä on hyvin vähän kokemusta tämän tyyppisestä hyväksynnästä ja kun kysyn asiakkailta, että voisiko hyväksyntä olla yksi työkalu tilanteeseen, se herättää usein vastalauseita. Hyväksynnän päämääränä ei ole tuntea oloa paremmaksi, vaan kulkea kohti omien arvojen osoittamaa suuntaa vaikeuksista huolimatta.

Kun päätät kokeilla hyväksyntää ajatuksillesi ja tunteillesi, mielesi saattaa olla erimieltä. Näitäkin vastalauseita kohtaan meidän tulisi vain löytää tietoinen hyväksyntä ja kiittää ajatuksia mielipiteestä. Väittely ajatusten kanssa vain pitää meidät kiinni vanhoissa tavoissa.

Omistautuminen ja arvojen mukainen elämä

Elätkö tällä hetkellä sellaista elämää, jota haluat elää? Keskitytkö niihin asioihin, mitkä ovat sinulle kaikkein tärkeimpiä? Kun jäämme taisteluun ongelmien kanssa, laitamme elämän usein tauolle ja uskomme että pahan olon pitää vähentyä, ennen kuin voimme alkaa taas elää. Entä jos voisit saada nyt sen elämän, mitä haluat juuri nyt?

Arvot ovat kuin suunta, mitä kohti ajamme elämämme bussia. Se ei ole tavoite tai päämäärä, vain suunta. Esimerkiksi ystävällisyyttä ei voi koskaan tavoittaa, vaan se on suunta, miten elämää eletään koko ajan.

Arvojen kirkastamisen etu on, että niiden mukaan eletään tässä ja nyt. Arvojen mukaisen elämän eläminen tarkoittaa sellaisten tekojen tekemistä, joita pidät tärkeinä. Me uskomme, että juuri tässä hetkessä sinulla on mahdollisuus tehdä mielekkäitä ja inspiroivia elämääsi liittyviä valintoja. Sinulla ei ole ainoastaan mahdollisuus, vaan myös kyky tehdä niitä.

Oletko valmis tekemään sen, mikä sinun on tehtävä mennäksesi arvojesi mukaiseen suuntaan? Kyllä -vastaus sisältää toimintatapojen muutosta. Aloita vain yhdestä teosta, jonka voisit tehdä käytännön tasolla, jonka kautta arvosi tulisi näkyviin. Saadaksesi aikaan muutoksia elämässäsi, sinun pitää toimia eri tavalla.

Esteitä on ja tulee olemaan. HOTin mukaan esteitä ei kierretä tai niitä vastaan taistella, vaan niiden kanssa eletään. Vaikeita kokemuksia matkan varrella tunnetaan, eletään ja havainnoidaan.

Työkaluja arvojen etsintään

Arvotyöskentely on mielettömän antoisaa ja silmiä avaavaa, mutta arvojen etsiminen voi olla joskus hankalaa. Halusimme tehdä mahdollisimman helpon, mutta kattavan työkalun itsenäiseen työskentelyyn mutta myös ammatilliseen kontekstiin ja näin syntyi Arvo -kortit. Koska emme halunneet arvottaa arvoja, pakasta tuli laaja. Arvoja on nimetty pakkaan yli 200 kappaletta, jotta arvojen kirkastaminen olisi mahdollista monenlaisissa tilanteissa.

Kun arvot on kirkastuneet hetkellisesti, on niiden pariin hyvä palata säännöllisin väliajoin muutoksen prosessissa. Kun kasvamme ja kehitymme, myös arvomme voivat muuttua. 

Arvokorttien avulla arvojesi tarkastelu, laajentaminen ja selkeyttäminen helpottuvat. Korttien herättämillä keskusteluilla pääset paremmin kiinni siihen, mitkä arvot ohjaavat ajankäyttöäsi ja valintojasi. Hyvinvointisi kannalta on tärkeää tiedostaa, mikä on itsellesi tärkeää ja mikä toiminta on arvojesi mukaista. Arvojen tiedostaminen nopeuttaa myös arkista päätöksen tekoa, koska olet tiedostavampi, mistä arvoista haluat pitää kiinni. Arvojen pohdintaan on hyvä palata sopivin aika-ajoin, koska elämänkokemukset usein muovaavat myös arvojamme.

Työstimme Arvo -kortit, kun emme löytäneet markkinoilta sopivia. Pakka sisältää yli 200 arvoa ja sopii sekä itsenäiseen työskentelyyn, että ammatilliseen kontekstiin.

Voit tilata omat arvokorttisi TÄÄLTÄ.

Kirjoittaja:

Henna Suikki 

Toimintaterapeutti YAMK

Erityistason seksuaaliterapeutti NACS

050 344 7864

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.