Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Miksi tulisin akupunktioon?

Akupunktuuri on perinteinen kiinalainen kansanparannusmenetelmä. Se on neulan pistämistä tarkoin määriteltyihin kehon kohtiin, tarkoituksena hoitaa sairautta tai vaivaa sekä ennaltaehkäistä sairautta ja edistää terveyttä. Akupunktuurin juuret ovat tuhansien vuosien päässä – vanhimmat kivikautiset välineet noin 7000 vuoden takaa.

Kiinalaisen tradition mukaan ihmisen kehossa on 12 akupunktuurikanavaa eli meridiaania sekä 365 akupunktiopistettä, joita hoidoissa käytetään. Neulat ovat ohuita, teräviä ja kertakäyttöisiä. Neulat pistetään oirekuvasta riippuen niille määriteltyihin akupisteisiin.

Akupunktio soveltuu parhaiten erilaisten kipujen lievittämiseen. Tällaisia kiputiloja voi olla esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kivut, niska- ja hartialihasten kivut, nivelrikon säryt, jännityspäänsärky sekä ääreishermostoperäiset kivut.  Migreenin hoidossa akupunktio on myös tehokasta. Myös juoksijoille tyypillisiä vaivoja, kuten nilkka- tai polvikipuja sekä penikkatautia voidaan akupunktiolla hoitaa. Lisäksi akupunktiosta voi saada apua uniongelmiin, stressiin sekä allergisiin oireisiin.

Hoitoa annetaan yleensä sarjoina. Hyvä määrä on usein noin 3–5 kertaa noin viikon välein, jotta nähdään, onko hoidosta apua vaivaan. Oirekuva voi lisääntyä hoitojakson alussa, minkä vuoksi juurikin sarjahoito on tehokkainta. Oireiden lisääntymistä ensimmäisten kertojen jälkeen ei kannata säikähtää, sillä ne useimmiten helpottavat hoitokertojen jatkuessa. Akupunktio on turvallista myös raskaana oleville.

Hoitoon voi varautua rennoilla ja mukavilla vaatteilla. Hoidon jälkeen voi väsyttää ja olla hyvin rento olo. Neulakammoisille akupunktio voi tuntua epämukavalle ajatukselle, mutta neulan pistämistä ei turhaan kannata jännittää. Neulat ovat hyvin teräviä, ja ihon läpäiseminen tuntuu lähinnä itikan pistolle. Neula ei varsinaisesti riko kudosta, kuten esimerkiksi näytteenottoneula. Joskus akupunktiopiste voi olla arka, jolloin neulan pistäminen voi tuntua epämukavalle. Tunne useimmiten menee kuitenkin pian ohi, ja neulan tuntuminen iholla ei tunnu oikeastaan miltään – korkeintaan pieni paineen tunne pistokohdassa. Hoidon jälkeen kannattaa juoda runsaasti vettä.

Mihin akupunktion vaikutus sitten perustuu?

Länsimaisen lääketieteen mukaan akupunktiossa neulan pistäminen akupunktiopisteeseen stimuloi hermopäätteitä, joista puolestaan välittyy hermoärsykkeitä hermoja pitkin selkäytimeen, ja sieltä eteenpäin aivojen eri keskuksiin sekä autonomisen hermoston tumakkeisiin. Ärsykkeistä puolestaan käynnistyy elimistön oma paranemis- sekä kivunlievitysprosessi. Tässä prosessissa on havaittu muun muassa erilaisten säätelyhormonien vapautumista, endorfiinien ja oksitosiinin lisääntymistä elimistössä, verenkierron lisääntymistä paikallisesti sekä yleisesti ja elimistön homeostaasin eli tasapainon parantumista. On myös havaittu, että elimistön immuunijärjestelmä aktivoituu akupunktuurin vaikutuksesta.

Hoitoihin harvoin liittyy hoitokomplikaatioita. Tyypillisimmät ”huonot puolet” ovat väsymys, huimaus ja jano. Useimmiten hoitoihin liittyy positiivisia oheisvaikutuksia, kuten rentoutuminen, stressin helpottuminen sekä hyvät yöunet. Joskus jokin sivuoire, kuten esimerkiksi vatsan toiminta on voinut parantua hoidon yhteydessä.

Riina Manninen

Riina Manninen (Mikkeli)

  • Fysioterapeutti AMK
  • Akupunktio 
  • Sertifioitu TRE-ohjaaja 
  • Voice Massage

Akupunktion hinnasto

60 min ENSIKÄYNTI 64,90€ (Varaa ensikäynti aina, jos et ole käynyt aiemmin Riinalla akupunktiossa)

45 min jatkokäynnit 54,90 €

3x45min sarjakäynti 154,90€ (norm. 164,70€)
5x45min sarjakäynti 269,90€ (norm. 274,50€)

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.