Kun mieli pyrkii kaaokseen ja negatiiviseen ajatteluun, on tärkeää osata ohjata sitä kohti väljempiä vesiä ja ajatuksiin, joista on hyötyä. Tätä tarvitsee opetella toistuvasti, koska mieli voi tämän myös unohtaa. Olen itse huomannut, että ”ajatusten jumppaamiseen” tarvitsee oikeasti keskittyä päivittäin ja useamman kerran, koska poikkeusolot ovat haaste myös terapeutin mielelle.
Ensin haluaisin kysyä, että mistä asioista sinulle syntyy turvallisuuden tunnetta ja rauhallisuutta? Auttaako se, että on ruokaa jääkaapissa, metsässä kävelemisestä tai oman perheen jäsenten halaamisesta? Mitä kaikkea voit tehdä näistä poikkeusoloista huolimatta? Koti tarjoaa mahdollisuuksia moneen toimintaan ja yhteydenpito muihin ihmisiin onnistuu myös perinteisellä puhelulla, videopuhelulla, viestein tai nettiyhteydellä. Muista soittaa läheisillesi ja jopa myös heille, joista et ole hetkeen kuullut, mutta ovat yhä mielessäsi.
Mistä voit olla kiitollinen juuri nyt? Itse aloitan kiitollisuus harjoituksen omasta kehostani. Kiitän kaikesta, mitä kehossani toimii. Tämän olen oppinut heiltä, jotka ovat menettäneet raajoistaan toimintakykyä – ”enpä tajunnut olla kiitollinen, kun oli toimivat jalat”. Usein kiitän kodinkoneita siitä, että ne toimivat, jolloin samalla suuntaan ajatukset siihen, mikä toimii. Usein miten kuitenkin suurin osa arjen asioista toimii. Kiitollisuutta voi osoittaa myös säähän, keskusteluihin, ruokaan, tv-ohjelmaan, sisustukseen – siis käytännössä ihan kaikkeen mitä ympärilläsi on. Jos ihmissuhteessa on hankaluutta, niin sitä tärkeämpää on suunnata huomio siihen, mikä on hyvin ja toimii. Käytännössä tämä ei tarkoita sitä, että toistelet sanaa kiitos koko ajan, vaan iloitset ja muistat merkitä mieleesi ”kiitos, tämä on hyvin”, ”kiitos, tämä toimii”. Mitä enemmän erilaisia kiitollisuusharjoituksia teet, niin sitä enemmän se vaikuttaa mielialaasi nostattavasti.

Perheellisiltä ihmisiltä haluaisin kysyä, että mikä on tärkein arvonne elämässä? Usein sieltä herää rakkaus/perhe, terveys ja työ tulee yleensä vasta kolmantena. Nyt perheellisillä ihmisillä on enemmän mahdollisuutta antaa aikaa sille, mitä eniten elämässä myös arvostaa. On mahdollisuus viettää aikaa perheen kanssa, on mahdollisuus harrastaa liikuntaa kotona ja ulkona sekä panostaa terveelliseen ruokailuun. Toki tämä välttämättä ole helpointa aikaa perheissä, koska perheen sisällä usein reagoidaan asioihin tunneperäisellä reaktiolla ja vasta sitten mietitään, mitä tulikaan sanottua ja tämä tilanne herättää kaikenlaisia tunteita. Mutta tämä on mahdollisuus myös oppia pyytämään anteeksi sekä keskustelemaan ajatuksista ja tunteista. Tämä on mahdollisuus kehittyä omien arvojen mukaisesti toimimisessa.
Nämä poikkeustilat tuovat väkisinkin muutosta ja kysymys kuuluukin, että millaista muutosta sinä haluat elämääsi? Mitä voit tehdä unelmiesi eteen juuri nyt? Mikä on pienin mahdollinen askel kohti unelmiasi? Ei tarvitse yrittää tehdä mitään isoa, ihan vain pieniä askelia päivittäin ja sitten myöhemmin voi huomata tehneen todella paljon. Mitä enemmän teet asioita unelmiesi eteen niin, sitä todennäköisemmin ne toteutuvat. Nyt on tärkeää suunnata ajattelua ”en voi koska” sanoista siihen, että mitä voin tehdä tästä huolimatta, millä kaikella tavalla voin valmistella tulevaa?
Mitä tämä muutos voisi tuoda tullessaan ja viedä mennessään? Mistä toimintamalleista, ajatuksista tai tekemisestä omassa itsessään haluaa luopua? Ja minkälaista kaikenlaista halutaan tilalle? Nyt on tärkeää muistaa, että vain itseäsi voit muuttaa, mutta kun muutat itseäsi, niin oma elämäsi muuttuu.
Kirjoittaja:

Toimintaterapeutti AMK
Työnohjaaja
Vasa Concept -kouluttaja
Neurologisen kuntoutuksen erityiskoulutus
040 748 5390
Voimavarakeskeisen työnohjauksen avulla Sinulla on mahdollisuus löytää työhösi uusia ajatuksia, oivalluksia ja keinoja. Lisätietoja työnohjauksesta löydät täältä. Ajan voit varata soittamalla suoraan Marille.
Tilaa meidän uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.
Kiitos!
Olet nyt liittynyt uutiskirjeemme tilaajaksi.