Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Lirahtiko housuun?

Muistan, kun useita vuosia taaksepäin saimme tuttavaltamme trampoliinin. Olin tuolloin jo kahden lapsen äiti; esikoinen oli viiden vanha ja kuopus vaille kahden. Tytär oli trampoliinista innoissaan ja halusi tietenkin äidin mukaan hyppimään. Innoissani kiipesin trampoliiniin ja ajattelin tyttäreni iloksi kokeilla muutamaa hassutteluhyppyä, joita omassa lapsuudessani oli tapana tehdä. Aloin hyppiä, pikkuhiljaa korkeammalle. ”Voi hitto!” pääsi suustani, kun tunsin, että jotain lirahti housuuni. Tuo ”jotain” oli pissaa, vaikka omasta mielestäni minulla ei ollut edes pissahätä. Ou nou, mitäs nyt?

Jopa puolella naisista on jonkinasteista satunnaista virtsankarkailua. Virtsankarkailulle altistavia tekijöitä ovat mm. raskaus ja synnytys, synnytysvauriot, hormonaaliset syyt, ikääntyminen, elintavat, lääkehoito sekä monet muut tekijät. Virtsankarkailua on eri tyyppisiä: ponnistusinkontinenssi, pakkoinkontinenssi sekä sekamuotoinen inkontinenssi. Lisäksi on ylivuotoinkontinenssi, jolloin rakko täyttyy ja venyy niin, ettei se pysty tyhjentymään kunnolla.

Tyypillisimmin ponnistusinkontinenssissa housuun lirahtaa muun muassa yskähtäessä, aivastaessa, naurun pyrskähdyksissä sekä hyppiessä, juostessa ja muutenkin fyysisessä rasituksessa. Pakkoinkontinenssissa puolestaan on enemmänkin kyse vessakäyttäytymisestä ja -tavoista. Esimerkiksi kauppaan tai lenkille lähtiessä vessassa täytyy käydä tikistämässä edes kolme tippaa pissaa ennen kuin astuu ovesta ulos, ettei vaan pissahätä yllätä. Tiedät myös tarkalleen, missä lähimmät vessat kaupungilla sijaitsevat, jos vessahätä yllättää. Saatat myös huomata rajoittavasi nesteiden nauttimista, jos olet lähdössä jonnekin. Sekamuotoisessa inkontinenssissa on oireita näistä kahdesta yllämainitusta.

Housuun lirahtamista ei kuitenkaan kannata hävetä. Vaikka virtsankarkailuun on olemassa erilaisia inkontinenssisuojia sekä välineitä, ei niiden varaan tarvitse kuitenkaan jäädä. Omaharjoittelun merkitys on hyvin suuri inkontinenssin hoidossa. Elintavoissa pienet muutokset voivat olla merkittäviä askelia inkontinenssin hoidossa.

Lantionpohjanlihaksistoa kannattaa huoltaa ja harjoittaa helpoilla kotiharjoitteilla. Harjoittelu useasti arjen kiireessä unohtuu, sillä eihän lantionpohja ole näkyvä lihaksisto. Arjen kiireestä löytyy kuitenkin varmasti aikaa vartin verran harjoitteluun, esimerkiksi autolla ajaessa, kotitöitä tehdessä tai vaikka illalla tv:tä katsellessa. Jos kuitenkin lantionpohjan lihaksisto on hukassa, tunnistamiseen ja harjoitteluun kannattaa hakea apua osaavalta fysioterapeutilta. Terapeutin avulla voi tutustua myös biopalauteharjoitteluun sekä erilaisiin lantionpohjan harjoitteluun tarkoitettuihin apuvälineisiin. Tiesitkö muuten, että lantionpohjan lihakset mahdollistavat seksuaalisen mielihyvän tuntemusten välittymisen? Tutkimuksetkin sen kertovat, että vahvat lantionpohjan lihakset ovat yhteydessä orgasmin voimakkuuteen ????

Kirjoittaja:

Terapiaperhosen fysioterapeutti

Ajan lantionpohjan fysioterapiaan saat varattua nettiajanvarauksemme kautta.

Saat palvelusta lisätietoja täältä.

Kotiharjoitteisiin suosittelemme esimerkiksi verkkokaupastamme löytyviä Lantionpohja & keskivartalo kortteja.

.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Tutustu blogin aiheisiin:

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.