Peniksellisten ihmisten lantionpohjan lihakset ja niiden huolto on ollut vähällä huomiolla vähän kaikkialla ja internetistä ei tahdo oikein löytää tietoa, mistä on kyse ja miten harjoitella. Lantionpohja kuitenkin muodostaa pohjan kehon tukirakenteille ihan samalla tavalla kaikkien ihmisten kehossa. Lantionpohjalla on iso rooli monessa terveyttä ja hyvinvointia edistävässä asiassa eikä vähäpätöisimpänä ole ollenkaan seksuaalinen mielihyvä.
Lantionpohjan lihasten tehtäviin kuuluvat muun muassa virtsan ja ulosteen pidättäminen sekä seksuaalisen mielihyvän toiminnot. Peniksellisten kohdalla tämä tarkoittaa varsinkin erektion ja siemensyöksyn säätelyä. Lantionpohjan lihaksia vahvistamalla voidaankin osaltaan ennaltaehkäistä erektioon ja siemensyöksyyn liittyviä toimintahäiriöitä. Lihasten hyvällä hallinnalla pystytään siis muun muassa pitkittämään siemensyöksyn tulemista.
Yksi yleisimpiä terveyteen liittyviä haasteita ovat eturauhasen sairaudet. Erilaiset leikkaukset ja sairaudet eturauhasen alueella vaikuttavat huomattavasti lantionpohjan lihaksistoon. Myös ikä ja iän mukana tulevat hormonaaliset muutokset näkyvät lantionpohjan toiminnassa. Lihaksiston kunto heikkenee ja lihasmassa vähenee. Se voi aiheuttaa erektiohäiriöitä ja virtsan- ja ulosteen karkailua. Erektiohäiriöön ei siis aina kannata vain käydä hakemassa sinistä pilleriä, vaan myös huomioida lantionpohjan treeni.
Mikäli kärsit virtsankarkailusta, erektio-ongelmista tai alaselkäkivuista, voi olla että lantionpohjalihaksesi ovat treeniä vaille. Helpoin testi on tunnistaa omia lantionpohjalihaksiasi sormitestillä: Sormet asetetaan välilihan alueelle kivesten ja peräaukon väliin ja lihaksia supistetaan. Kun tuntee, että lihas kovettuu ja nousee ylöspäin, ja samalla peniksen tyvi ja kivekset hiukan kohoavat ylöspäin, on lihassupistus oikea. Monilla vain peräaukon seutu supistuu. Harjoitellessa olisi tarkoitus löytää supistus myös peniksen tyveen saakka. Myös kireistä lantionpohjan lihaksista johtuva kipuoireyhtymä on yllättävän yleistä. Se aiheuttaa kipua ja särkyä lantion alueella. Kipu voi heijastua kiveksiin, nivusalueelle tai penikseen. Oireyhtymään voi liittyä myös yliaktiivisen rakon oireita.
Jos olet epävarma, miten harjoituksia tehdä tai tunnistatko ollenkaan lihaksiasi, kannattaa varata aika fysioterapeutin vastaanotolle.
FYSIOTERAPIA
Lantionpohjan fysioterapiassa kartoitetaan kokonaiskuva asiakkaan tilanteesta ja elintavoista. Terveelliset elämäntavat tukevat lantionpohjan hyvinvointia. Asiakkaan kanssa käydään yhdessä läpi lantionpohjan lihaksistoa ja kuinka lihasten tulisi supistua. Oirekuvan selvityksen ja haastattelun jälkeen tehdään silmämääräinen arvio lantionpohjan toiminnasta. Fysioterapeutti tutkii ja arvioi lantionpohjan lihassupistuksen ja sen voimakkuuden. Lihasten toiminnan arviointiin menetelminä voidaan käyttää palpointia sekä EMG-mittauslaitetta.
EMG ja elektrostimulaatio lantionpohjan harjoittelussa
Lantionpohjan lihastoimintaa voidaan arvioida EMG-laitteella. Sillä mitataan lihasten motoristen yksiköiden aktiivisuutta eli sähköistä jännitettä mikrovoltteina. Mittauksessa käytetään peräaukkoon laitettavaa elektrodia. Mittauksen tavoitteena on parantaa lihaksen supistus- ja rentoutuskykyä samalla kehittäen lihaksen hallintaa. Lihassupistuksen ja levon välille tulisi saada mahdollisimman suuri ero.
Mittausarvoja verrataan asiakkaan omiin mittausarvoihin ja niiden muutosta seurataan, sillä lantionpohjan EMG-mittauksessa ei ole tieteellisesti todistettuja viitearvoja.
Mittauksessa voidaan seurata lepoa sekä lantionpohjan reagointia esimerkiksi yskäisyyn. Lisäksi voidaan ohjata oikeanlaiseen lihassupistustekniikkaan. Mittausta voidaan tehdä erilaisissa asennoissa; selinmakuulla, istuen, seisten tai seisomaan noustessa ja kävellessä.
Lantionpohjan harjoittelussa voidaan käyttää apuna myös elektronista sähköstimulaatiota, joka vahvistaa heikentyneitä lihaksia. Sillä voidaan tehostaa heikentyneiden lantionpohjan lihasten tunnistamista, vaikuttaa spontaaniin aktivoitumiseen sekä parantaa lihassupistuksen ajoitusta. Sähköstimulaatiota voidaan käyttää myös kipujen hoitoon.
Lantionpohjan harjoittelu
Harjoittelussa on tärkeää lähteä liikenteeseen oikeanlaisella lihassupistustekniikalla. Yhdessä terapeutin kanssa käydään läpi oikeanlaiset harjoitteet. Lantionpohjan fysioterapiassa on tärkeää, että asiakas sitoutuu omaharjoitteluun, sillä tulokset eivät tule itsestään. Perusharjoittelussa käydään läpi maksimi-, nopeus- sekä kestävyysvoimaharjoituksia. Harjoittelussa voidaan käyttää myös elektrostimulaatiolaitetta. Lantionpohjan harjoittelu voidaan yhdistää myös toiminnallisiin harjoituksiin, kuten kyykkyihin. Myös arjessa olisi hyvä huomioida lantionpohjan supistus esim. taakkoja nostaessa. Lantionpohjan aktivointi herättää keskivartalon syvät lihakset tukemaan mm. selkärankaa.
Fysioterapeutin vastaanotolle voit varata ajan esimerkiksi nettiajanvarauksemme kautta.
Lue lantionpohjan fysioterapiasta kotisivuiltamme: https://terapiaperhonen.com/lantionpohjan-fysioterapia/
Kirjoittaja:
Terapiaperhosen fysioterapeutti
Tilaa meidän uutiskirje
Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.
Kiitos!
Olet nyt liittynyt uutiskirjeemme tilaajaksi.