TERAPIAPERHOSEN BLOGISTA

Toiminta, taidot vai valmiudet

Ihmisellä pitää olla valmius liikuttaa kättään, jotta hänellä on taito tarttua ja kyky toimia eli juoda kahvia kupista.

Valmiudet, taidot, toiminta

Koulussa opetettiin, että tekemällä toimintoja, kävelyn ja taitotason harjoituksia, niin aivovauriokuntoutuja kuntoutuu. Mutta ajatukset tuon suhteen ovat muuttuneet 180 astetta toiseen suuntaan Vasa Concept -kuntoutujien kuntoutustustulosten myötä. Tällä hetkellä ajattelen toiminta ja taitotason harjoitusten olevan näkyvän oireen harjoitusta, ei sen taustatekijän. Aikuinen ihminen, toiminnallisella historialla, hän kyllä tietää, miten laitetaan pyykit kuivumaan tai tehdään ruokaa. Ongelma on siinä, että aivot eivät enää anna käskyä oikein toimintaan nähden, valmiudet puuttuvat taustalta. Ruuanlaiton harjoittelu auttaa kyllä ihmistä, joka ei tiedä miten ruokaa laitetaan, mutta on erittäin paljon tehokkaampia keinoja mm. toiminnanohjauksen, kaksikätisen toiminnan ja muistin harjoitteluun.

 

Kun kuntoutetaan valmiuksia, niin kuntoutujan ei tarvitse harjoitella toimintoja erikseen vaan hän toimii automaattisesti toiminnallisen historiansa pohjalta. Tällöin vältetään myös huonot liikemallit ja niistä seurautuvat ongelmat. Valmiuksien kuntouttamisen myötä kuntoutujalle tulee taidot ja toiminta täysin automaattisesti ja hyvin liikemallein. Kävelynkin suhteen mietin monesti voisiko tuloksia saada nopeammin kävelyn valmiuksia kuntouttamalla kuin kävelyä toimintona. Varsinkin jos valmiuksien kuntoutus aloitettaisiin välittömästi sairaalassa. Vasa Concept -kuntoutusmuodossa kehon halvaantunut puoli laitetaan painovoiman vastaiseen työhön, jolloin aivoille ei jää muuta tehtävää kuin alkaa hermottaa kehon halvaantunutta puolta, kun toistoja tulee riittävästi. Eli hoidetaan oireen sijaan taustatekijää ja hoidetaan valmiudet kuntoon, jotta kuntoutuja on valmis kaikkeen toimintaan.

 

Jännä juttu tässä on ollut se että, kun toiminnan kuntouttamisen sijaan on alettu kuntouttaa valmiuksia taitoihin ja toimintoihin, niin tulokset ovat olleet mullistavia. Vasa Concept -harjoitukset ovat antaneet erittäin merkittäviä edistymisiä myös vuosia aivotapahtuman jälkeen. Valmiudet ehkä siis avaavat enemmän aktiivisuuden ovia?

20180907_1040013

Mari Tynkkynen, Toimintaterapeutti AMK, Työnohjaaja

Terapiaperhonen Oy

terapiaperhonen-logo-60

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00