Search
Close this search box.
Kokonaisvaltaista kuntoutusta ja hyvinvointia tukevat palvelut vauvasta vaariin.

Hallitseeko virtsankarkailu elämääsi? 

Ihmisen elämänkaareen sisältyy valtavasti lantionpohjaan liittyviä tapahtumia. Useimmiten lantionpohja palautuu erilaisista muutoksista spontaanisti, mutta joskus palautuminen ja lantionpohjan toiminta häiriintyy. Fysioterapia ja kuntoutus on ensisijainen hoitomuoto lantionpohjan haasteisiin.  

Tyypillisimpiä lantionpohjan toimintahäiriöistä ovat virtsainkontinenssivaivat eli virtsankarkailu. 40–60-vuotiailla ihmisillä virtsankarkailua on noin 20 % ja yli 70-vuotiailla 50 %. Myös lapsilla esiintyy virtsankarkailua, jolloin puhutaan kastelusta. Lapsilla kasteluun liittyy usein myös ummetusta, joka on yksi aikuistenkin virtsankarkailun aiheuttajista. 

Virtsankarkailu ei ole vakavaa, mutta on syytä tutkia, jos se on toistuvaa tai häiritsevää. Virtsainkontinenssista on hyvä erottaa karkailun tyyppi, jotta hoito ja kuntoutus osataan kohdistaa oikein. Virtsankarkailun eri tyyppejä ovat ponnistusinkontinenssi, pakkoinkontinenssi sekä sekamuotoinen inkontinenssi. 

Ponnistusinkontinenssissa virtsaa karkaa, kun esimerkiksi aivastat, naurat tai teet äkkinäisen liikkeen. Tällöin virtsaa karkaa ilman virtsaamisen tarvetta. Lantionpohjan lihakset sekä tukirakenteet ns. pettävät, vatsaontelon paine ylittää virtsaputken sen hetkisen paineen, jonka vuoksi virtsaa pääsee karkaamaan. Altistavia tekijöitä ponnistusinkontinenssille ovat mm. raskaus ja synnytys, ylipaino sekä runsas tupakointi. 

Pakkoinkontinenssissa on pakonomainen tarve käydä jatkuvasti pissalla. Tuolloin on pissahädän tunne, mutta pissaa ei välttämättä tule kuin pieni liraus. Kyse on siis hyvin usein vessakäyttäytymisestä, jossa pissalla käydään varmuuden vuoksi pienenkin pissahädän tunteesta, vaikka rakossa ei olisikaan juurikaan pissaa. Usein myös tulee rajoitettua juomista, jos ennakoi, ettei vessaan pääsekään heti. Pakkoinkontinenssin taustalla on krooninen rakonärsytys. Pakkoinkontinenssi voi liittyä myös jatkuviin virtsatieinfektioihin tai esimerkiksi aiempiin lantionpohjaan kohdistuviin leikkauksiin. Rakkolihas voi myös supistella tahattomasti neurologiseen sairauteen liittyen. Virtsaa siis karkaa, kun äkillinen pakonomainen virtsaamisen tarve yllättää rakon supistelun vuoksi. 

Sekamuotoisessa inkontinenssissa on yllä mainittuja oireita niin ponnistus- kuin pakkoinkontinenssistakin. 

Iän myötä tulevat hormonaaliset muutokset kehossa voivat vaikuttaa myös virtsankarkailuun. Useimmat ihmiset tyytyvät tilanteeseen ja inkontinenssisuojien käyttöön. Virtsankarkailu on kuitenkin melko helposti hoidettavissa. Omaharjoitteluun on syytä sitoutua hyvien hoitotulosten aikaansaamiseksi. Myös pienillä elämäntapamuutoksilla voi olla suuri vaikutus virtsankarkailussa. Fyysisellä aktiivisuudella on ennaltaehkäisevä vaikutus virtsankarkailuun, etenkin yli 65 vuotta täyttäneillä. Mitä enemmän siis liikut, sen paremmassa kunnossa lantionpohjakin on! 

Jos olet pohtinut virtsankarkailuun liittyviä asioita, olet epävarma lantionpohjan lihasten tunnistamisessa tai niiden harjoittelussa, kannattaakin kääntyä lantionpohjan toimintahäiriöihin perehtyneen fysioterapeutin puoleen. Fysioterapiassa kartoitetaan asiakkaan taustatekijät ja mahdolliset vaivan aiheuttajat. Fysioterapeutti ohjaa ja auttaa lantionpohjan lihasten tunnistamisessa, johon voidaan käyttää apuna esimerkiksi biopalauteharjoittelua. Terapeutti antaa yksilölliset harjoitteluohjeet, ja huolehtii kuntoutuksen seurannasta. Älä anna virtsankarkailun hallita elämääsi, se on hoidettavissa!  

Kirjoittaja: 

Terapiaperhosen fysioterapeutti 

Saat palvelusta lisätietoja nettisivuiltamme 

Ajan lantionpohjan fysioterapiaan saat varattua nettiajanvarauksemme kautta.

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä. 

Terapiaperhonen-

Tilaa meidän uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat kuukausittain vaihtuvia etuja sekä ajankohtaista tietoa meistä.