TERAPIAPERHOSEN BLOGISTA

Hallitseeko virtsankarkailu elämääsi?

Naisen elämänkaareen sisältyy valtavasti lantionpohjaan liittyviä tapahtumia, joista suurimpia muutoksia lantionpohjaan tapahtuu raskauden, synnytyksen sekä vaihdevuosien aikana. Useimmiten lantionpohja palautuu erilaisista muutoksista spontaanisti, mutta joskus palautuminen ja lantionpohjan toiminta häiriintyy.

Tyypillisimpiä lantionpohjan toimintahäiriöistä ovat virtsainkontinenssivaivat eli virtsankarkailu, jota esiintyy satunnaisesti jopa puolella kaikista naisista. 40–60-vuotiailla naisilla virtsankarkailua on noin 20 % ja yli 70-vuotiailla 50 %. Myös lapsilla esiintyy virtsankarkailua, jolloin puhutaan kastelusta. Lapsilla kasteluun liittyy usein myös ummetusta, joka on yksi aikuistenkin virtsankarkailun aiheuttajista.

Virtsankarkailu ei ole vakavaa, mutta on syytä tutkia, jos se on toistuvaa tai häiritsevää. Virtsainkontinenssista on hyvä erottaa karkailun tyyppi, jotta hoito ja kuntoutus osataan kohdistaa oikein. Virtsankarkailun eri tyyppejä ovat ponnistusinkontinenssi, pakkoinkontinenssi sekä sekamuotoinen inkontinenssi.

Ponnistusinkontinenssissa virtsaa karkaa, kun esimerkiksi aivastat, naurat tai teet äkkinäisen liikkeen. Tällöin virtsaa karkaa ilman virtsaamisen tarvetta. Lantionpohjan lihakset sekä tukirakenteet ns. pettävät, vatsaontelon paine ylittää virtsaputken sen hetkisen paineen, jonka vuoksi virtsaa pääsee karkaamaan. Altistavia tekijöitä ponnistusinkontinenssille ovat mm. raskaus ja synnytys, ylipaino sekä runsas tupakointi.

Pakkoinkontinenssissa on pakonomainen tarve käydä jatkuvasti pissalla. Tuolloin on pissahädän tunne, mutta pissaa ei välttämättä tule kuin pieni liraus. Kyse on siis hyvin usein vessakäyttäytymisestä, jossa pissalla käydään varmuuden vuoksi pienenkin pissahädän tunteesta, vaikka rakossa ei olisikaan juurikaan pissaa. Usein myös tulee rajoitettua juomista, jos ennakoi, ettei vessaan pääsekään heti. Pakkoinkontinenssin taustalla on krooninen rakonärsytys. Pakkoinkontinenssi voi liittyä myös jatkuviin virtsatieinfektioihin tai esimerkiksi aiempiin gynekologisiin leikkauksiin. Rakkolihas voi myös supistella tahattomasti neurologiseen sairauteen liittyen.Virtsaa siis karkaa, kun äkillinen pakonomainen virtsaamisen tarve yllättää rakon supistelun vuoksi.

Sekamuotoisessa inkontinenssissa on yllä mainittuja oireita niin ponnistus- kuin pakkoinkontinenssistakin.

Naisten vaihdevuosien jälkeen estrogeenin väheneminen vaikuttaa myös virtsankarkailuun. Useimmat naiset tyytyvät virtsankarkailuun, ja inkontinenssisuojien käyttöön. Virtsankarkailu on kuitenkin melko helposti hoidettavissa. Omaharjoitteluun on syytä sitoutua hyvien hoitotulosten aikaansaamiseksi. Myös pienillä elämäntapamuutoksilla voi olla suuri vaikutus virtsankarkailussa. Fyysisellä aktiivisuudella on ennaltaehkäisevä vaikutus virtsankarkailuun, etenkin yli 65 vuotta täyttäneillä. Mitä enemmän siis liikut, sen paremmassa kunnossa lantionpohjakin on!

Jos olet pohtinut virtsankarkailuun liittyviä asioita, olet epävarma lantionpohjan lihasten tunnistamisessa tai niiden harjoittelussa, kannattaakin kääntyä lantionpohjan toimintahäiriöihin perehtyneen fysioterapeutin puoleen. Fysioterapiassa kartoitetaan asiakkaan taustatekijät ja mahdolliset vaivan aiheuttajat. Fysioterapeutti ohjaa ja auttaa lantionpohjan lihasten tunnistamisessa, johon voidaan käyttää apuna esimerkiksi biopalauteharjoittelua. Terapeutti antaa yksilölliset harjoitteluohjeet, ja huolehtii kuntoutuksen seurannasta. Älä anna virtsankarkailun hallita elämääsi, se on hoidettavissa! 😊

Terapiaperhosessa fysioterapeutti Riina on erikoistunut lantionpohjan toimintahäiriöihin. Ajan Riinalle voit varata www.nettiajat.fi/3333 tai 050 410 2112.

Jätä kommentti

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00