TERAPIAPERHOSEN BLOGISTA

Alku Vasa Concept – tielle / Mari

On heinäkuinen ilta 2015, kun puhelimeni soi ja minua pyydettiin lähtemään kuntoutujani mukaan Turkuun Vasa Concept -leirille. Päätös oli helppo tehdä.  Tottakai lähden mukaan oppimaan uutta. Tätä ennen olin Vasa Concept sanaan törmännyt Pekka Hyysalon blogissa ja olin yrittänyt Youtubettaa mistä on oikein kyse. Oli vain selvää, että kuntoutuminen edistyy, vaikka aivovamman saamisesta olisikin jo vuosia aikaa. Halusin tietää, miten tämä on mahdollista.

Päivät Turussa oli mielenkiintoisia ja ammattillisia kysymyksiä heräsi paljon Ajatukset kamppailivat keskenään ja Dr. Vasa heitti hyviä, mutta tiukkoja kysymyksiä. Heti alusta alkaen oli selvää, että Vasa Concept vaatii heittäytymistä terapeutilta ja uudenlaista ajattelua. Näin myöhemmin olen ymmärtänyt, että ammatillisen ajattelun tarvitsikin muuttua täysin, jotta voin saada aiempaa tehokkaampia tuloksia… jotta voin saada EDISTÄVIÄ kuntoutustuloksia aikaiseksi vielä vuosien jälkeenkin.

Kyseessä oli Suomen ensimmäinen Vasa Concept workshop tai leiri, kuten savossa on totuttu sanoa. Ensimmäisellä viikolla paikalla oli vain kolme kuntoutujaa avustajineen ja olin ainoa valmistunut terapeutti. Pohdin paljon, mitä on liikkeiden taustalla, miksi liikkeet toimivat. Iltaisin kirjoitin toiminnan analyyseja päivän aikana tehtävistä liikkeistä. Joiden avulla perustelin itselleni, miten voin jatkaa näiden liikkeiden tekemistä kyseisen kuntoutujan kanssa.

Toiminnan analyysin avulla jo selvisi, että liikkeet harjoituttavat todella laaja-alaisesti koko kehoa ja kehon yhteyttä aivoihin. Toiminnan analyysit pitenivät ja pitenivät. Toiminnan analyysien myötä oli selvää, että Vasa Conceptia voin toteuttaa myös toimintaterapeuttina. Paljon yhteyksiä lasten toimintaterapiaan, jossa otetaan kokonaismotoriikka huomioon aikuisten toimintaterapiaa laajemmin. Onneksi sain päivällä keskustella myös avustajana toimineen fysioterapeuttiopiskelijan kanssa ja illat sydämellään työtä tekevän Dr. Vasan kanssa.

Silti mielessä pyöri laaja ammatillinen shokki. Tämä on ihan jotain muuta mitä on koulussa on opetettu. Paljon uusia asioita, joita alussa en edes täysin sisäistänyt. Paljon kysyttävää, mutta kaikki kysymykset eivät vielä muodostuneet lauseiksi. Viikon aikana tuli käytyä koko tunneskaala läpi. Tiesin vain, että tätä on jatkettava. Leiriltä palattua Vasa Conceptin tapaisia harjoituksia aloitin tarjoamaan muillekin kuntoutujille.

Jo ensimmäisenä päivänä oli selvää, että Vasa Concept vaatii kuntoutujalta erittäin vahvaa motivaatiota. Halua toistaa samaa harjoitusta useita ja useita kertoja ja koko päivässä harjoitella usemman tunnin ajan. Ja vain tällä toistomäärällä voidaan saadaan aivot uudelleen järjestäytymään.

Heti perään nousee kysymys… miten minun tarvitsee toimintaterapeuttina kehittyä, jotta pystyn motivoimaan kuntoutujani fyysisesti rankkaan harjoitteluun. Miten saan kuntoutujista houkuteltu esiin sisäisen urheilijan, joka tarvittaessa sietäisi myös urheiluun kuuluvaa kipua?

 

Mari Tynkkynen, Toimintaterapeutti AMK

Terapiaperhonen Oy

terapiaperhonen-logo-60

Lisätietoja Vasa Conceptista löydät kotisivuiltamme : http://terapiaperhonen.com/vasa-concept/

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00